Kod pripreme povrtnog temeljca za rižoto koristite povrće više neutralnog okusa.
Sastojci potrebni za pripremu povrtnog temeljca za rižoto:
- 2 luka
- 3 mrkve
- 4 stabljike celera
- 4 grančice svježeg timijana
- lovorov list
- svježi peršin
- žličica zrna crnog papra
Upute za pripremu povrtnog temeljca za rižoto:
Operite svu vidljivu prljavštinu s povrća i grubo ga nasjeckajte. Ne trebate ih prvo niti oguliti osim ako to baš ne želite. Bacite sve povrće u dovoljno velik lonac.
Prelijte povrće s toliko vode da ga možete lako miješati u loncu. Manje vode znači da će vaša zaliha biti koncentriranija; više vode čini temeljac svjetlijeg okusa. Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da zavrije. Kada počnete vidjeti mjehuriće oko rubova lonca i pare na površini, smanjite temperaturu na srednje nisku.
Kuhajte 1h. Svako malo promiješajte. Skinite lonac sa štednjaka i izvadite sve povrće žlicom. Postavite cjedilo na veliku zdjelu i procijedite temeljac.
Temeljac koristite kod pripreme rižota.