Neko meso jednostavno je ukusno samo po sebi. Teleći vrat pravi je specijalitet koji vas neće ostaviti ravnodušnima.
Sastojci za pripremu telećeg vrata:
- 125 ml crnog vina
- 80 ml soja umaka
- 4 zgnječena češnja češnjaka
- 1 kom svježeg đumbira
- 1 žličica sezamovog ulja
- 2 zvjezdice anisa
- 2 kg svinjskog vrata
- 375 ml vode
Teleći vrat priprema:
Kod pripreme telećeg vrata, najprije pomiješajte vino, soja umak, češnjak, đumbir, sezamovo ulje i zvjezdasti anis u srednjem vrču. Stavite teletinu u veliku posudu i prelijte polovicom sojine smjese, okrećući meso da ga obložite. Ostatak sojine smjese ostavite za umak.
Pokrijte i ostavite svinjetinu u hladnjaku tri sata ili preko noći, povremeno okrećući meso. Kada ste spremni za pečenje, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite teleći vrat na rešetku iznad posude za pečenje, ostavite marinadu za podlijevanje i ulijte vodu u posudu. Čvrsto prekrijte teleći vrat folijom.
Stavite teleći vrat u pećnicu, smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i pecite sat i 30 minuta. Uklonite foliju sa teletine i pecite još sat vremena ili dok meso ne omekša, povremeno ga podlijevajući pripremljenom marinadom. Izvadite teleći vrat iz pećnice, pokrijte je folijom i ostavite stajati 20 minuta prije rezanja.