Dok je vino zabavno i ukusno, ponekad može biti i zbunjujuće, posebno kada je u pitanju dešifriranje terminologije kada pokušavate odabrati svoju bocu. Suho vino jedan je od onih industrijskih pojmova koji mogu biti posebno zbunjujući. Što znači termin suho vino?
Suho vino može zvučati zbunjujuće jer tekućina ne može biti suha. Pravo značenje pojma suho vino zapravo je usmjereno na sastav vina. Suha vina imaju malo ili nimalo šećera. To znači da suha vina općenito nisu slatka vina. To ne znači da ova vina ne mogu imati dašak slatkoće. Ostale komponente u sastavu vina, uključujući tanine i razine alkohola, igraju važnu ulogu u cjelokupnom profilu okusa vina.
No, kako nastaje suho vino? Kada vinari stvaraju vino, sok od grožđa prolazi proces fermentacije u kojem moćni kvasac jede šećere koji se prirodno nalaze u grožđu. To stvara ugljični dioksid, koji pomaže u stvaranju sadržaja alkohola. Za stvaranje slatkih vina kao što su rizling, vinari će završiti proces fermentacije dok još ima malo šećera. Vinari koji proizvode suha vina dopuštaju kvascu da konzumira sve slatke stvari tako da nema ostatka šećera. Kada znate što su suha vina i kako ona nastaju, možete s lakoćom odabrati savršenu bocu vina.