Ako primijetite bijelu pjenu na površini svog meda, možda ste zabrinuti zbog njegove kvalitete i sigurnosti za konzumaciju. Ipak, nije razlog za paniku, jer bijela pjena na medu ima svoje objašnjenje.
Bijela pjena na medu često je znak prirodne kristalizacije. Kristalizacija je normalan proces koji se događa kad se šećeri u medu pretvore u kristale, što rezultira bijelim izgledom. Ovo ne utječe na sigurnost ni kvalitetu meda. Da biste vratili tekuću teksturu medu, nježno ga zagrijte u vodenoj kupelji pri niskoj temperaturi.
Ako med nije dobro zatvoren, može upiti vlagu iz zraka, što rezultira pojavom bijele pjene. Osigurajte da je posuda s medom čvrsto zatvorena kako biste spriječili apsorpciju vlage.
U rijetkim slučajevima, bijela pjena može biti uzrokovana fermentacijom meda. Ovo se obično događa kada med sadrži previše vlage ili je bio izložen visokim temperaturama. Odbacite med koji ima neobičan miris, okus ili izgled jer može biti fermentiran.