Za neka azijska jela, kao i za određene čilije i variva, dodavanje mjerice maslaca od kikirikija pomoći će ako je jelo preljuto. Možete probati i s maslacem od indijskih oraščića ili badema. Isto tako ako imate pri ruci više sastojaka iz recepta, ubacite ih. Ili improvizirajte i dodajte dodatni sastojak koji će se dobro poklopiti s receptom, a neutralizirati ljutinu.
Ako je jelo preljuto možete ga ublažiti s dodavanjem temeljca, vode, graha iz konzerve, krumpira, rajčice, kukuruza, avokada, kokosovog mlijeka ili kuhane riže.
Ispostavilo se da kemikalija u ljutom čiliju, kapsaicin, voli vezati na spoj u mlijeku, koji neutralizira opekline. Još nešto što možete učiniti ako je jelo preljuto je u vrući ljuti čili ili variva dodati veću žlicu kiselog vrhnja ili jogurta ili malo mlijeka. Za najbolje rezultate, ipak, uzmite punomasne mliječne proizvode. Za umake od rajčice i variva koja ne žele mliječne proizvode, pokušajte naribati malo sira na vrh. Osim mlijeka, dodavanje nečeg slatkog u previše začinjeno jelo je još jedan sjajan način za smanjenje ljutine. Posipanje šećera ili meda trebalo bi učiniti trik. Ili dodajte malo slatkog kečapa.
Ako je umak na bazi rajčice, umiješajte još malo umaka od rajčice i možda mrvicu šećera. Isto tako ocat može biti učinkovit kada se pitate što učiniti ako je jelo preljuto.