Što je ričet i kako se priprema? Ričet je vrlo popularno i ukusno jelo koje karakteriziraju dvije osnovne namirnice - grah i ječmena kaša. U ričet se može dodati i suho meso ili kobasice prema želji. Kako napraviti ukusan ričet?
Sastojci za ričet:
- 25 dkg ječmene kaše
- voda
- velika konzerva graha ili kombinacija dvije vrste graha
- 2 mrkve
- 2 luka
- sol
- papar
- list lovora
- ulje
- brašno
- mljevena crvena paprika
Priprema ričeta:
Ječmenu kašu namočite u vodi, neka odstoji barem dva sata prije pripreme. Nakon toga prokuhajte ječmenu kašu oko 15-ak minuta. I tek tada dodajte mrkvu, grah, luk te začinite sa soli, paprom i listom lovora.
Ako želite dodati suho meso vrijeme je da i njega dodate u ričet. Kuhajte oko pola sata, ako koristite grah iz konzerve. Koristite li svježi grah, on se mora duže kuhati. Kada voda ispari, dolijevajte vodu i neka se sve zajedno kuha.
Nakon što je ričet kuhan napravite zapršku. Zaprška se radi od ulja, brašna i mljevene crvene paprike. U manju posudu ulijte malo ulja, dodajte brašno i neka se lagano prži. Na kraju kada brašno poprimi zlatnu boju dodajte žlicu crvene paprike.
Kada je zaprška gotova prelijete je preko ričeta. Prokuhajte još nekoliko minuta i začinite dodatno s paprom i soli ako je potrebno.
Ričet je gotov i savršeno je glavno jelo za svaki dan.