Kuharica /

Što je ričet? Kako se priprema ričet?

Image
Foto: Pixabay

Čuli ste za jelo ričet, ali ne znate što je točno ričet. Saznajte sve što je potrebno znati o ričetu i kako se priprema.

8.12.2022.
13:30
Pixabay
VOYO logo

Što je ričet i kako se priprema? Ričet je vrlo popularno i ukusno jelo koje karakteriziraju dvije osnovne namirnice - grah i ječmena kaša. U ričet se može dodati i suho meso ili kobasice prema želji. Kako napraviti ukusan ričet?

Sastojci za ričet:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 25 dkg ječmene kaše
  • voda
  • velika konzerva graha ili kombinacija dvije vrste graha
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • sol
  • papar
  • list lovora
  • ulje
  • brašno
  • mljevena crvena paprika

Priprema ričeta:

Ječmenu kašu namočite u vodi, neka odstoji barem dva sata prije pripreme. Nakon toga prokuhajte ječmenu kašu oko 15-ak minuta. I tek tada dodajte mrkvu, grah, luk te začinite sa soli, paprom i listom lovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite dodati suho meso vrijeme je da i njega dodate u ričet. Kuhajte oko pola sata, ako koristite grah iz konzerve. Koristite li svježi grah, on se mora duže kuhati. Kada voda ispari, dolijevajte vodu i neka se sve zajedno kuha.

Nakon što je ričet kuhan napravite zapršku. Zaprška se radi od ulja, brašna i mljevene crvene paprike. U manju posudu ulijte malo ulja, dodajte brašno i neka se lagano prži. Na kraju kada brašno poprimi zlatnu boju dodajte žlicu crvene paprike.

Kada je zaprška gotova prelijete je preko ričeta. Prokuhajte još nekoliko minuta i začinite dodatno s paprom i soli ako je potrebno.

Ričet je gotov i savršeno je glavno jelo za svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
djevojke sunca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo