Kuharica / Što je ričet? Kako se priprema ričet?

Image
Foto: Pixabay

Čuli ste za jelo ričet, ali ne znate što je točno ričet. Saznajte sve što je potrebno znati o ričetu i kako se priprema.

8.12.2022.
13:30
Pixabay
VOYO logo

Što je ričet i kako se priprema? Ričet je vrlo popularno i ukusno jelo koje karakteriziraju dvije osnovne namirnice - grah i ječmena kaša. U ričet se može dodati i suho meso ili kobasice prema želji. Kako napraviti ukusan ričet?

Sastojci za ričet:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 25 dkg ječmene kaše
  • voda
  • velika konzerva graha ili kombinacija dvije vrste graha
  • 2 mrkve
  • 2 luka
  • sol
  • papar
  • list lovora
  • ulje
  • brašno
  • mljevena crvena paprika

Priprema ričeta:

Ječmenu kašu namočite u vodi, neka odstoji barem dva sata prije pripreme. Nakon toga prokuhajte ječmenu kašu oko 15-ak minuta. I tek tada dodajte mrkvu, grah, luk te začinite sa soli, paprom i listom lovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako želite dodati suho meso vrijeme je da i njega dodate u ričet. Kuhajte oko pola sata, ako koristite grah iz konzerve. Koristite li svježi grah, on se mora duže kuhati. Kada voda ispari, dolijevajte vodu i neka se sve zajedno kuha.

Nakon što je ričet kuhan napravite zapršku. Zaprška se radi od ulja, brašna i mljevene crvene paprike. U manju posudu ulijte malo ulja, dodajte brašno i neka se lagano prži. Na kraju kada brašno poprimi zlatnu boju dodajte žlicu crvene paprike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je zaprška gotova prelijete je preko ričeta. Prokuhajte još nekoliko minuta i začinite dodatno s paprom i soli ako je potrebno.

Ričet je gotov i savršeno je glavno jelo za svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo