Zahvaljujući statusu "super zrna" kvinoja sve više pronalazi svoje mjesto u kuhinji. Što je kvinoja — i što je čini tako posebnom? Ova drevna hrana postoji tisućama godina - bila je osnovna namirnica u prehrani Inka.
Što je kvinoja i kakvog je okusa? Iako izgleda i kuha se poput žitarica, ali kvinoja je zapravo sjeme biljke kvinoje Chenopodium. Pripada istoj obitelji biljaka iz koje niču blitva, cikla i špinat. Budući da kvinoja izgleda i ima tako sličan okus žitaricama poput kus kusa često se naziva pseudožitaricama.
Za što je kvinoja dobra? Kvinoju možete koristiti u bilo kojem jelu gdje biste inače koristili žitarice. Najčešće se koristi kao prilog uz glavno mesno ili riblje jelo u kombinaciji s povrćem. Kvinoja se koristiti i u pripremi različitih salata i dodataka jelima. Vrlo je jednostavna za pripremu.
Postoji preko 120 jedinstvenih vrsta kvinoje, ali tri na koje ćete najčešće naići su bijela, crvena i crna. Bijela kvinoja izvrsna je zamjena za bijelu rižu jer ima najnježniju teksturu i okus. Crvena i crna su nešto čvršće i bolje odgovaraju za salate.
Ako još niste svakako uvrstite kvinoj u svoj jelovnik.