Što je kukuruzni škrob? Kukuruzni škrob ponekad se naziva i kukuruzno brašno. To je ugljikohidrat ekstrahiran iz endosperma kukuruza. U kuhinji se kukuruzni škrob najčešće koristi kao zgušnjivač za marinade, umake, umake, glazure, juhe, pite i druge slastice. Nalazi se u kuhinjama diljem svijeta, a Sjeverna Amerika i Azija prednjače u proizvodnji i upotrebi.
Kako se koristi kukuruzni škrob? Kukuruzni škrob je cijenjen zbog svojstava zgušnjavanja. Sastoji se od dugih lanaca molekula škroba, koji će se, kada se zagrije u prisutnosti vlage, rasplesti i nabubriti. Ovo djelovanje bubrenja ili želatinizacija je ono što uzrokuje zgušnjavanje.
Kukuruzni škrob možete koristiti i za premazivanje voća u pitama, kolačima i drugim slasticama prije pečenja. Tanki sloj kukuruznog škroba pomiješa se s voćnim sokovima, a zatim se zgusne dok se peče. To sprječava da pite i drugi deserti imaju vodenastu teksturu.
S obzirom da kukuruzni škrob apsorbira vlagu treba ga držati u hermetički zatvorenoj posudi gdje neće biti izložen vlazi iz okoline.