Kulinarske tajne / Što je kukuruzni škrob i kako se koristi?

Image
Foto: Pixabay

Kukuruzni škrob se koristi u većini kuhinja diljem svijeta. Što je kukuruzni škrob i kako se koristi?

25.12.2021.
16:55
Pixabay
VOYO logo

Što je kukuruzni škrob? Kukuruzni škrob ponekad se naziva i kukuruzno brašno. To je ugljikohidrat ekstrahiran iz endosperma kukuruza. U kuhinji se kukuruzni škrob najčešće koristi kao zgušnjivač za marinade, umake, umake, glazure, juhe, pite i druge slastice. Nalazi se u kuhinjama diljem svijeta, a Sjeverna Amerika i Azija prednjače u proizvodnji i upotrebi.

Kako se koristi kukuruzni škrob? Kukuruzni škrob je cijenjen zbog svojstava zgušnjavanja. Sastoji se od dugih lanaca molekula škroba, koji će se, kada se zagrije u prisutnosti vlage, rasplesti i nabubriti. Ovo djelovanje bubrenja ili želatinizacija je ono što uzrokuje zgušnjavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuruzni škrob možete koristiti i za premazivanje voća u pitama, kolačima i drugim slasticama prije pečenja. Tanki sloj kukuruznog škroba pomiješa se s voćnim sokovima, a zatim se zgusne dok se peče. To sprječava da pite i drugi deserti imaju vodenastu teksturu.

S obzirom da kukuruzni škrob apsorbira vlagu treba ga držati u hermetički zatvorenoj posudi gdje neće biti izložen vlazi iz okoline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo