Kulinarske tajne /

Što je kukuruzni škrob i kako se koristi?

Image
Foto: Pixabay

Kukuruzni škrob se koristi u većini kuhinja diljem svijeta. Što je kukuruzni škrob i kako se koristi?

25.12.2021.
16:55
Pixabay
VOYO logo

Što je kukuruzni škrob? Kukuruzni škrob ponekad se naziva i kukuruzno brašno. To je ugljikohidrat ekstrahiran iz endosperma kukuruza. U kuhinji se kukuruzni škrob najčešće koristi kao zgušnjivač za marinade, umake, umake, glazure, juhe, pite i druge slastice. Nalazi se u kuhinjama diljem svijeta, a Sjeverna Amerika i Azija prednjače u proizvodnji i upotrebi.

Kako se koristi kukuruzni škrob? Kukuruzni škrob je cijenjen zbog svojstava zgušnjavanja. Sastoji se od dugih lanaca molekula škroba, koji će se, kada se zagrije u prisutnosti vlage, rasplesti i nabubriti. Ovo djelovanje bubrenja ili želatinizacija je ono što uzrokuje zgušnjavanje.

Kukuruzni škrob možete koristiti i za premazivanje voća u pitama, kolačima i drugim slasticama prije pečenja. Tanki sloj kukuruznog škroba pomiješa se s voćnim sokovima, a zatim se zgusne dok se peče. To sprječava da pite i drugi deserti imaju vodenastu teksturu.

S obzirom da kukuruzni škrob apsorbira vlagu treba ga držati u hermetički zatvorenoj posudi gdje neće biti izložen vlazi iz okoline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo