Starinski recept ima dugu tradiciju u pripremi meda od divljeg bilja, pružajući vam priliku da uživate u okusu i blagodatima maslačka na potpuno prirodan način.
Sastojci:
200 maslačka u punom cvatu
1,5 kg šećera
2 limuna
2 litre vode
Kod starinskog recepta za med od maslačka, najprije pažljivo odaberite i uberite 200 maslačka u punom cvatu. Bitno je da cvjetovi budu svježi i bez ikakvih oštećenja.
Operite cvjetove maslačka u hladnoj vodi kako biste uklonili nečistoće i insekte.
U sljedećem koraku, u velikom loncu zakuhajte dvije litre vode i dodajte cvjetove maslačka. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta kako biste oslobodili okuse i arome maslačka.
Nakon što je tekućina proključala, procijedite je kroz gazu ili cjedilo kako biste izdvojili cvjetne latice. Ostavite tekućinu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Dodajte sok od dva limuna u ohlađenu tekućinu i polako dodajte šećer, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi.
Vratite smjesu na laganoj vatri i kuhajte oko sat vremena, povremeno miješajući. Nakon što se tekućina reducira na pola, maknite lonac s vatre i pustite da se potpuno ohladi.
Nakon hlađenja, med od maslačka prelijte u staklenke i čvrsto ih zatvorite. Pohranite na tamnom i hladnom mjestu kako biste očuvali svježinu i okus meda.