Starinska karamel pita odličan je desert koji se najbolje slaže uz šalicu toplog mlijeka ili čaja. Pripremite starinsku karamel pitu baš onako kako su je radile naše bake.
Kore za karamel pitu sastojci:
- 20 dkg brašna
- 2 jaja
- 10 dkg masti
- 5 žlica šećera
- 3 žlice mlijeka
- malo vode
Od svih sastojaka napravite glatko tijesto. Razdijelite na 5 dijelova i ispecite 5 kora za starinsku karamel pitu.
Starinska karamel pita krema sastojci:
- 1/2 litre mlijeka
- 3 žlice brašna
- 5 žlica šećera
- 20 dkg šećera - špinanje
- 10 dkg margarina ili putra
Najprije pomiješajte 1/2 litre mlijeka s 3 žlice brašna i 5 žlica šećera. Dobro izmiješajte i stavite kuhati uz stalno miješanje. Kuhanu kremu stavite sastrane.
U drugoj posudi stavite špinati 20 dkg šećera. Na laganoj vatri pustite neka se otopi šećer uz stalno miješanje. Kada se šećer otopi pustite neka se još malo prži, ali ne smije predugo. Špinani šećer ne smije jako potamniti.
I na kraju u špinani šećer dodajte smjesu od mlijeka, brašna i šećera. Sve dobro promiješajte i kratko kuhajte.
Kada je krema kuhana, ostavite je neka se ohladi. U hladnu kremu od karamela dodajte omekšali margarin. Krema od karamela je gotova i spremna za nadjevanje kora.
Glazura od čokolade za starinsku karamel pitu:
- 5 dkg margarina ili maslaca
- 10 dkg čokolade za kuhanje
Rastopite margarin i čokoladu na laganoj vatri. Oprezno jer ne smije zakuhati. Kada se margarin i čokolada rastope i u potpunosti sjedine prelijte preko starinske karamel pite.
Ostavite kolač neka odstoji nekoliko sati ili preko noći kako bi omekšao prije rezanja.