Dobra stvar kod špinata je što ne trebate čekati mnogo vremena dok se ne odmrzne, već ga možete odmah koristiti.
- 20 g maslaca
- 1 manja glavica luka sitno nasjeckana
- 1 žlica glatkog brašna
- 220 ml punomasnog mlijeka
- 2 x 200 g smrznutog špinata
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- Svježi muškatni oraščić, za ribanje
Kako biste pripremili smrznuti špinat na mlijeku, u početnom koraku potrebno je zagrijati maslac u posudi pa nakon toga dodati luk i kuhati nekoliko minuta dok sastojci ne omekšaju.
Umiješajte brašno i kuhajte dodatne dvije minute, a zatim polako unutra umiješajte mlijeko. Za smrznuti špinat na mlijeku, kad se sve sjedini, lagano kuhajte pet minuta dok se umak ne zgusne.
U međuvremenu stavite smrznuti špinat u veliko cjedilo. Prelijte kuhalo puno kipuće vode dok lišće špinata ne uvene. Možda ćete postupak morati ponoviti dva puta.
Nikako nemojte zaboraviti ocijediti višak tekućine sa špinata, a zatim ga grubo nasjeckajte. Umiješajte u umak s vrhnjem, lagano zagrijte i po ukusu možete naribati malo orašastih plodova i na kraju po ukusu začinite smrznuti špinat na mlijeku.