Smrznute mahune su izuzetno korisna namirnica kada se radi o pripremi variva bez mesa. Osim svježih, za pripremu ovog jela na žlicu bez problema možete koristiti smrznute mahune u varivu bez mesa. Osim što su praktične jer su već očišćene i isjeckane, one donose i bogatstvo hranljivih sastojaka i ukusa vašem obroku. Bez obzira na to jeste li vegetarijanac, vegan ili jednostavno želite smanjiti unos mesa, smrznute mahune u varivu bez mesa neće vas ostaviti ravnodušnima.
Na samome početku pripreme smrznutih mahuna u varivu bez mesa prvo treba napraviti ukusan temeljac. Možete koristiti povrtni temeljac ili za jednostavniju varijantu možete iskoristiti vodu u kojoj ćete prokuhati kockicu povrtnog temeljca (bujona). Dodajući začine poput luka, češnjaka, lovorovog lista i papra stvorit ćete osnovu bogatog okusa.
Nakon što se temeljac pripremi, dodajte smrznute mahune. One će se brzo skuhati i omekšati pa će do izražaja doći njihova slatkasta nota i hrskava tekstura. Dodatak krumpira ili mrkve može pozitivno doprinijeti dodatnoj konzistenciji i punoći ukusa. Za one koji vole jače okuse, dodavanje rajčice, odnosno paste od rajčice može pružiti ugodnu notu kiselosti te prožeti dubinu i kompleksnost ukusa. Sve to zajedno prokuhajte dok se sastojci ne sjedine.
Kako biste začinili varivo bez mesa dodajte klasične začine i kao npr. peršin, majčina dušica, bosiljak ili origano. Nikako nemojte zaboraviti na sol i papar kako biste postigli savršen balans ukusa. Dobar tek!