Lignje na pariški vrlo su popularne u Grčkoj i poslužuju se u gotovo svakom ribljem restoranu u Grčkoj. Pripremaju se vrlo jednostavno, bitno je samo napraviti dobru smjesu za lignje. Kako napraviti smjese za lignje na pariški?
Za pripremu jela lignje na pariški potrebno vam je:
- kilogram lignji
- brašno
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- limun i svježi peršin.
Najprije odmrznite lignje prema uputama na pakiranju, ako koristite smrznute kolutiće. Ako koristite svježe lignje tada ih očistite i narežite na manje komade. Nakon toga začinite lignje sa soli i paprom. Zagrijte ulje u dubokoj tavi.
Pojačajte vatru na najjače. Lignje uvaljajte u brašno i ostavite da odstoje nekoliko minuta te lagano otresite višak brašna.
Dodajte lignje u tavu tek kada je ulje vruće. Provjerite ulje dodirivanjem komadića lignje na površinu ulja. Ako lignje cvrče, ulje je spremno. Pržite lignje dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe sa svih strana, oko 1 do 3 minute. Izvadite ih i ocijedite na papirnatim ručnicima.
Lignje na pariški su gotove i spremne za posluživanje. Poslužite uz krišku limuna i ukrasite sa peršinovim listom.