Slano prhko tijesto koje se topi u ustima, sočni fil koji se može spremiti po ukusu i namirnicama koje volite.
Sastojci:
- 115 g neslanog maslaca narezanog na kockice i ohlađenog, ½ šalice / 1 štapić
- 195 g glatkog (potpuno purpurnog) brašna (1 ½ šalice)
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žumanjka od velikih jaja
- 2-3 žlice hladnog mlijeka (po potrebi)
Upute za pečenje slanog prhkog tijesta
Brašno i šećer u prahu stavite u kuhaču i miješajte da se sjedine. Dodajte maslac i procijedite oko 20 sekundi dok komadići maslaca ne budu veličine graška.
Dodajte žumanjke i dok procesor radi na najnižoj postavci, počnite ulijevati mlijeko. Upotrijebite samo onoliko mlijeka koliko vam je potrebno da se počne skupljati.
Izvadite tijesto na list papira za pečenje i upotrijebite ga zajedno s rubovima papira (da ga ne zagrijete rukama). Lagano ga uvucite u oblik diska, zamotajte u papir za pečenje i stavite u hladnjak na najmanje pola sata.
Pospite čistu radnu površinu brašnom i stavite hladno tijesto na vrh, a zatim i vrh tijesta pospite s malo brašna. Razvaljajte ga u krug od 30 cm debljine oko 5 mm. Stavite papir za pečenje u posudu za pečenje i onda stavite tijesto u tepsiju. Tijestu možete dodati namirnice po želji.
Zagrijte pećnicu na 180C / 350F / 160C. Slano prhko tijesto pecite 20 minuta.