Škampi na roštilju pravi su izazov za sve, čak i one koji roštilj pripremaju svakodnevno. Tu zapravo nema pravila, a škampi na roštilju ovise o mnogočemu, o pripremi, o duljini pečenja, o pažnji roštilj majstora, itd.
Pripremljeni škampi na roštilju izgledaju tako da im je oklop repa ružičasto-crvene poje, a meso tvrdo i bijele boje. Isto tako, repovi škampa moraju imati oblik C da bi bili gotovi, a to treba testirati tako da rep treba potegnuti prema dolje i pričekati da se vrati u oblik slova C.
Da bi se pripremili škampi na roštilju, važno je pripremiti škampe za pečenje i to na način da zarežete u oklop i odstranite crnu nit. Na mjestu zareza stavite začine. Neposredno prije pečenja stavite škampe u vodu sa dvije žlice sode bikarbone kako bi izgubio miris joda. Prije stavljanja na roštilj ih ponovno operite. Možete peći oljuštene ili ne oljuštene škampe na roštilju. Ako pečete škampe s ljuskom tada ćete imati posla s čišćenjem ljuske koja će se karamelizirati, ali će tako pripremljeni biti izvrsnog okusa. Isto tako, oljušteni škampi odlični su, a meso je jedino bolje zapečeno.
Škampi na roštilju peku se brzo, ovisno o njihovoj veličini svega 3 do 6 minuta, a peku se na srednjoj direktnoj temperaturi. Ako ste tek početnik, možete probati zarezati nekoliko škampa kako biste vidjeli jesu li škampi na roštilju zaista pečeni.