Konzervirani salsa umak za zimnicu od rajčice pravi se s octom (koji pomaže u očuvanju) i čuva se u zatvorenim staklenkama za konzerviranje.
Za pripremiti salsa umak za zimnicu potrebno vam je:
- 5 kilograma rajčica
- 400 grama čilija iz konzerve
- 2 jalapena
- nasjeckani bijeli luk
- češnjak
- bijeli ocat
- nasjeckani peršin
- sol i šećer.
Priprema salsa umaka za zimnicu:
Salsa umak za zimnicu jednostavno se priprema. Ogulite kožicu sa rajčice i nasjeckajte rajčice, ostavite ih u zdjeli s njihovim sokom.
Zatim stavite sve sastojke u veliki lonac. Pustite ih da zavriju. Smanjite vatru i ostavite da salsa zakuha. Skuhajte salsu i termometrom izmjerite da je dosegla temperaturu od 85°C.
Slijedi konzerviranje. Ulijte salsu u čiste staklenke za konzerviranje. Napunite staklenke do pola cm od ruba. Koristite ljevak kako biste osigurali da brtva između staklenke i poklopca ostane čista. Stavite poklopce na staklenke salse.
Stavite staklenke u veliki lonac. Napunite posudu vodom dok ne pokrije staklenku za 5 cm. Uključite plamenik na jaku vatru i zakuhajte vodu te kuhajte 15 minuta. Vodite računa o tome da su sve limenke dobro zatvorene. Spremite salsa umak na tamno i hladno mjesto.
Salsa umak za zimnicu je gotov i uz ovaj recept možete uživati u salsi cijele godine.