tradicionalno japansko piće /

Sake, piće koje se izvorno koristilo kao prinos bogovima, za gastro delicije

Image
Foto: Bojan Zibar

Specijalizirana degustacijska večer posvećena japanskom piću sake privukla mnoštvo posjetitelja

3.10.2018.
7:27
Bojan Zibar
VOYO logo

Sinoć je održana prva specijalizirana degustacijska večer posvećena sakeu, tradicionalnom japanskom piću napravljenom od rižinog vina. Glavni gost večeri bio je Dominique Grandemenge, predstavnik japanske kuće Masumi, premium brenda sakea.

Sake je piće koje se izvorno koristilo kao prinos bogovima, dok je danas neizostavan dio kulture blagovanja na gotovo svakom stolu u Japanu. Proizvodi se od ispolirane i isprane riže, kojoj je uklonjen površinski sloj. Riža se potom pari, hladi i miješa s Koji sjemenkama te miješa s kvascem i vodom. Naposljetku se filtrira i pasterizira, kako bi se dobivena tekućina očuvala i dovoljno sazrila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Bojan Zibar

Hamachi (FOTO: Bojan Zibar)

Sake je na degustacijskoj večeri predstavljen u nekoliko verzija i poslužen u nekoliko sljedova. Kao zalogaj dobrodošlice, za hladno predjelo ponuđeno je Hamachi – odlično osvježavajuće jelo spravljeno od japanskog gofa Tiradito,  koje je izvrsno pristajalo uz Masumi Karakuchi Gold. Drugi slijed donio je Kataifi kozice – velike i nevjerojatno ukusne black tiger kozice u kataifi tjestenini, uparene s Masumi Karakuchi Kiipon, vrstom premium sakea, koji svoju iznimnu delikatnost duguje specifičnim tehnikama fermentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Bojan Zibar

Sushi i sashimi (FOTO: Bojan Zibar)

Kulminacija večeri bilo je glavno jelo – vrhunska kombinacija slasnog sushija i sashimija, perfektno nadopunjenih Masumi Yumedonom. Yumedona spada u super premium sake, čistog je i elegantnog okus te višestruko nagrađivan od strane struke. Desert – delikatni japanski ljepljivi kolačić od riže Mochi – savršeno je zaokružio cjelokupnu priču, a poslužen je uz Naito Princess Ginko, slatki sake spravljen od ginka. 

Image
Foto: Bojan Zibar

Dominique Grandemeng (FOTO: Bojan Zibar)

Ova elegantna večer u Takenoku posvećena sakeu i ispunjena najfinijim okusima, mirisima i bojama, oduševila je brojne posjetitelje omiljenog fine dining zagrebačkog okupljališta i pokazala kako za nove, uzbudljive i interesantne stvari u svijetu gastronomije postoji veliko zanimanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo