Želite napraviti rožatu, ali ne znate kako se radi rožata. Ova slastica je popularna u Dalmaciji, a možete je pripremiti i sami.
Rožata sastojci:
- 7 jaja
- 1 litra mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 2 žumanjka
- 50 dkg šećera
- pola soka od limuna
Rožata priprema:
Mlijeko, 30 dkg šećera, vanilin šećer i naribanu koricu limuna stavite kuhati. Kada prokuha, neka se ohladi.
Za to vrijeme izmiješajte 7 jaja i 2 žumanjka i prelijte ohlađenim mlijekom.
U tavici karamelizirajte šećer i prelijte preko stjenke posude u kojoj ćete peći rožatu. Neka se šećer primi za stjenke.
Smjesu prelijte u karamelizirani šećerni kalup i pecite na 220 stupnjeva oko 20 mintua.
Rožatu preselite na lonac na paru i ostavite u pećnici još 20 minuta.
Rožata je gotova, ostavite je u hladnjaku da se ohladi.