Rižoto s piletinom, mrkvom i tikvicama ukusno je jelo koje kombinira mekanu piletinu, aromatično povrće i kremastu rižu. Za pripremu ovog pilećeg rižota potrebno vam je manje od sat vremena.
Sastojci za pripremu rižota s piletinom, mrkvom i tikvicama su:
- 2 pileća prsa bez kostiju i kože, narezana na kockice
- 1 šalica riže
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 2 mrkve, narezane na kockice
- 1 tikvica, narezana na kockice
- 4 šalice pileće juhe
- 1/2 šalice bijelog vina
- 1/2 šalice ribanog parmezana
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
Kako pripremiti rižoto s piletinom, mrkvom i tikvicama:
Zagrijte maslinovo ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
U tavu dodajte piletinu narezanu na kockice i začinite solju i paprom. Pecite dok piletina ne porumeni i ispeče se. Izvadite piletinu iz tave i ostavite je sa strane.
U istu tavu dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Pirjajte dok luk ne postane proziran i zamiriše.
Dodajte Arborio rižu u tavu i dobro je promiješajte da se prekrije mješavinom ulja i luka. Kuhajte oko minutu da se riža lagano prepeče.
Ako koristite bijelo vino, ulijte ga u tavu i miješajte dok ga riža ne upije.
Postupno dodajte pileću juhu, otprilike 1 šalicu odjednom, neprestano miješajući. Pustite da riža upije juhu prije dodavanja još. Nastavite s ovim postupkom dok riža ne bude kuhana. Obično to traje oko 20-25 minuta.
Za to vrijeme u posebnoj tavi pirjajte mrkvu i tikvicu narezanu na kockice dok ne omekšaju. Začinite sa soli i paparom prema ukusu.
Kad je riža kuhana, u tavu dodajte kuhanu piletinu, pirjanu mrkvu i tikvice. Dobro promiješajte da se sjedini.
Umiješajte naribani parmezan, pustite da se otopi i dobije kremastu teksturu. Kušajte rižoto i po potrebi ga začinite solju i paprom. Maknite tavu s vatre i ostavite rižoto da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Poslužite pileći rižoto s mrkvom i tikvicama, po želji ukrašen svježim peršinom ili bosiljkom.