Rižoto s lignjama pripremljen na ovaj način oduševiti će svakoga tko ga bude kušao. Evo kako se priprema rižoto s lignjama:
Sastojci za rižoto s lignjama:
- 2 žlice maslinovog ulja
- luk, sitno narezan
- sol i crni papar
- 3 režnjevi češnjaka, mljeveni
- prstohvat šafrana
- prstohvat mljevene crvene paprike
- 250 g lignji, tijela očišćena i izrezana na kriške
- pola šalice nasjeckane rajčice, konzervirane ili svježe
- 1 lovorov list
- pola šalice suhog bijelog vina
- 2 žličice crnila od lignje
- 2 žlice neslanog maslaca
- šalica riže
- 4 šalice neslane riblje, pileće ili povrtne juhe, plus još po potrebi
- 1 žličica limunove korice
- 2 žlice grubo nasjeckanog peršina
Kako se priprema rižoto s lignjama?
Stavite maslinovo ulje u lonac na srednje jaku vatru za početak pripreme rižota s lignjama. Dodajte polovicu luka narezanog na kockice i kuhajte uz miješanje dok ne omekša i ne dobije boju, oko 5 minuta. Obilno začinite solju i paprom, zatim dodajte češnjak, šafran i crvenu papriku i kuhajte još 1 minutu kako biste započeli pripremu rižota s lignjama.
Dodajte lignje, dobro promiješajte da se prekrije i posolite. Dodajte rajčicu, lovorov list i 1/4 šalice bijelog vina. Dodajte 1 šalicu vode i smanjite vatru na laganoj vatri. Kuhajte 10 minuta pa umiješajte crnilo od lignji. Pirjajte još 10 minuta, dok lignje ne omekšaju. Kušajte i prilagodite začine. Staviti na stranu. Otopite maslac u loncu s debelim dnom na srednjoj vatri. Dodajte preostali luk, začinite solju i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rižu, promiješajte da se prekrije i kuhajte još 2 minute.
Održavajući visoku temperaturu, dodajte preostalu 1/4 šalice vina i 2 šalice juhe i kuhajte uz miješanje dok se većina tekućine ne upije. Dodajte još jednu šalicu juhe i kuhajte 5 minuta uz miješanje. Dodajte zadnju šalicu juhe i svu mješavinu lignji. Kuhajte uz miješanje još 5 do 7 minuta dok riža ne bude gotova. Kušajte rižoto s lignjama i prilagodite začine.
Po potrebi dodajte još malo juhe u rižoto s lignjama. Umiješajte limunovu koricu i peršin u rižoto s lignjama, pa žlicom stavite u tople plitke zdjelice za juhu. Prelijte rižoto s lignjama s malo maslinovog ulja i odmah poslužite.