Recept i priprema /

Kako se priprema rižoto s lignjama?

Image
Foto: Pixabay

Jeste li probali rižoto s lignjama? Priprema ovog jela je vrlo jednostavna i nezahtjevna. Kako se priprema rižoto s lignjama?

11.8.2022.
15:58
Pixabay
VOYO logo

Rižoto s lignjama pripremljen na ovaj način oduševiti će svakoga tko ga bude kušao. Evo kako se priprema rižoto s lignjama:

Sastojci za rižoto s lignjama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • luk, sitno narezan
  • sol i crni papar
  • 3 režnjevi češnjaka, mljeveni
  • prstohvat šafrana
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • 250 g lignji, tijela očišćena i izrezana na kriške
  • pola šalice nasjeckane rajčice, konzervirane ili svježe
  • 1 lovorov list
  • pola šalice suhog bijelog vina
  • 2 žličice crnila od lignje
  • 2 žlice neslanog maslaca
  • šalica riže
  • 4 šalice neslane riblje, pileće ili povrtne juhe, plus još po potrebi
  • 1 žličica limunove korice
  • 2 žlice grubo nasjeckanog peršina

Kako se priprema rižoto s lignjama?

Stavite maslinovo ulje u lonac na srednje jaku vatru za početak pripreme rižota s lignjama. Dodajte polovicu luka narezanog na kockice i kuhajte uz miješanje dok ne omekša i ne dobije boju, oko 5 minuta. Obilno začinite solju i paprom, zatim dodajte češnjak, šafran i crvenu papriku i kuhajte još 1 minutu kako biste započeli pripremu rižota s lignjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte lignje, dobro promiješajte da se prekrije i posolite. Dodajte rajčicu, lovorov list i 1/4 šalice bijelog vina. Dodajte 1 šalicu vode i smanjite vatru na laganoj vatri. Kuhajte 10 minuta pa umiješajte crnilo od lignji. Pirjajte još 10 minuta, dok lignje ne omekšaju. Kušajte i prilagodite začine. Staviti na stranu. Otopite maslac u loncu s debelim dnom na srednjoj vatri. Dodajte preostali luk, začinite solju i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte rižu, promiješajte da se prekrije i kuhajte još 2 minute.

Održavajući visoku temperaturu, dodajte preostalu 1/4 šalice vina i 2 šalice juhe i kuhajte uz miješanje dok se većina tekućine ne upije. Dodajte još jednu šalicu juhe i kuhajte 5 minuta uz miješanje. Dodajte zadnju šalicu juhe i svu mješavinu lignji. Kuhajte uz miješanje još 5 do 7 minuta dok riža ne bude gotova. Kušajte rižoto s lignjama i prilagodite začine.

Po potrebi dodajte još malo juhe u rižoto s lignjama. Umiješajte limunovu koricu i peršin u rižoto s lignjama, pa žlicom stavite u tople plitke zdjelice za juhu. Prelijte rižoto s lignjama s malo maslinovog ulja i odmah poslužite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo