Wok je duboka tava u obliku zdjele s kosim stranama koje ravnomjerno raspoređuju toplinu. Tradicionalno, wok je tava s okruglim dnom i visokim stjenkama, iako verzije s ravnim dnom postaju sve popularnije jer se mogu koristiti na standardnim štednjacima. Ukoliko imate wok u svojoj kuhinji, morate isprobati ova dva brza i jednostavna recepta za wok tavu.
Prvi recept za wok tavu je za rezance sa sezamom.
Sastojci potrebni da se pripreme rezanci sa sezamom su:
- 200 grama pšeničnih rezanaca
- ½ žlice paste od sezama
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1 žlica svijetlog soja umaka
- 1 - 2 žličice rižinog octa
- 1 žlica biljnog ulja
- ½ žličice šećera
- 5 žlica vruće vode
- 1 mladi luk
Prvo što trebate učiniti kako bi pripremili ovaj recept za wok tavu je skuhati rezance prema uputama na pakiranju. Dok se rezanci kuhaju, napravite umak miješanjem paste od sezama, maslaca od kikirikija, svijetlog soja umaka, biljnog ulja, šećera i vode. Miješajte dok se ne pretvori u glatku, ujednačenu smjesu. Kad su rezanci kuhani, ocijedite ih i pospite pripremljenim umakom i nasjeckanim mladim lukom. Ovaj recept za wok tavu je gotov te ga poslužite dok su rezanci vrući.
Sljedeći recept za wok tavu je recept za tajlandsku piletinu s bosiljkom.
Sastojci potrebni da se pripremi ovaj recept su:
- 3 do 4 žlice ulja
- 3 chili papričice
- 3 ljutike
- 5 češnja češnjaka
- 500 grama mljevene piletine
- 2 žličice šećera
- 2 žlice umaka od soje
- 1/3 šalice vode
- 1 vezica listova bosiljka
Kako biste pripremili ovaj recpet za wok tavu najprije u wok tavu na jakoj vatri dodajte ulje, čili, ljutiku i češnjak te pržite 1-2 minute. Dodajte mljevenu piletinu i miješajući pržite 2 minute, lomeći piletinu na male komadiće. Dodajte šećer i sojin umak. Miješajući pržite još minutu i prelijte wok tavu vodom. Budući da je tava na jakoj vatri, tekućina bi se trebala vrlo brzo skuhati. Dodajte bosiljak i pržite uz miješanje dok ne uvene. Ovaj recept za wok tavu je gotov i spreman za posluživanje. Dobar tek!