Recepti za jela za uskrsni stol su brojni. Uskrsni stol mora imati sve od predjela do deserta. Donosimo recept za pripremu jela od janjećeg buta. Pripremite ovo glavno jelo i iznenadite svoje ukućane.
Sastojci potrebni za pripremu jela:
- 2 kg janjećeg buta
- 2 grančice ružmarina
- 5 režnjeva češnjaka
- 6 fileta inćuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 velika luka
Kako biste pripremili ukusno jelo za uskrsni stol, zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. Uklonite svu ambalažu s janjetine i zabilježite težinu kako biste izračunali vrijeme pečenja. U janjetini napravite rezove malim oštrim nožem, pod kutom od oko pet centimetara.
Ako napravite rupe pod kutom, to će značiti da je više mesa aromatizirano, a arome će biti manje u iskušenju da se istiskuju prilikom pečenja.
Stavite grančicu ružmarina, krišku češnjaka i mali komadić inćuna u svaku rupicu te dobro pritisnite prstom. Meso posolite i popaprite, a zatim janjetinu za uskrsni stol dodatno natrljajte maslinovim uljem. Prebacite u kalup za pečenje, stavite na kriške luka i pecite 20 minuta na 220 stupnjeva.
Smanjite pećnicu na 190 stupnjeva i pecite još otprilike sat i pol, ovisno o tome koliko jako pečenje volite. Također možete provjeriti unutarnju temperaturu janjetine ako više volite ružičasto meso. Optimalna temperatura je 55 stupnjeva za srednje i 70 stupnjeva za dobro pečeno.
Ovo izvrsno uskrsno jelo pokrijte folijom i ostavite 15 minuta prije rezanja. Sačuvajte sokove na pladnju i kriške luka da napravite umak.