Starinske kremšnite zasigurno su nezaobilazna sastavnica festivala u stilu „kaj su jeli naši stari“ zato što su one bile gotovo pa obavezne na druženjima u gradskim kavanama uz šalicu dobre kave ili čaja. Starinske kremšnite kao slojevita kreacija sa svojim neodoljivim kombinacijama kreme, kore i glazure čine se kao vremenski stroj koji nas vraća u dane kada su se slastice pripremale s pažnjom i posvećenošću.
Sastojci potrebni za pripremu starinskih kremšnita:
- smrznuto lisnato tijesto
- 1 litra mlijeka
- 6 žumanjaka
- 15 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 15 dag brašna
- 15 dag šećera
- 6 bjelanjaka
- 2 dl slatkog vrhnja
Lisnato tijesto odmrznite. Ispecite dvije kore lisnatog tijesta.
Što se tiče pripreme kreme, izmiješajte žumnjke, vanilin šećer, 15 dag šećera te dodajte brašno i sve zalijte kipućim mlijekom. Dobivenu mješavinu izlijte u lonaci i stavite kuhati. Kuhajte miješajući 10-15 minuta, odnosno dok se krema ne zgusne. Zatim, istucite bjelanjke, dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete čvrst snijeg kojim potom lagano umiješajte u vruću smjesu žumanjaka.
List tijesta stavite u tepsiju u kojoj ste ga pekli i na njega izlijte kremu, a kada se krema malo ohladi premažite je tučenim slatkim vrhnjem i preklopite drugim listom tijesta kojega ste prethodno izrezali u četvorine. Pošećerite gornji list tijesta i sve stavite u hladnjak. Nakon što se ohladi te očvrsne, spremno je za posluživanje.