Sve što vam je potrebno za recept soka od grožđa je 4 do 8 kilograma svježeg ubranog grožđa. Za početak, naravno, uzmite veliku košaru, nosite duge rukave i šešir, ponesite škare i napunite košaru grožđem.
Imajte na umu da će pola kilograma grožđa dati nešto manje od šalice soka. Stavite grožđe u posudu napunjenu vodom i isperite pojedino grožđe. Maknite peteljke kao i zeleno nezrelo i staro smežurano grožđe.
Gnječilicom za krumpir zgnječite grožđe kako bi sok počeo teći. Stavite pasirano grožđe i sok u veliki lonac i zagrijte na srednje jakoj vatri te kuhajte 10 minuta.
Povremeno promiješajte da se grožđe ne zalijepi za dno posude. Na pola kuhanja još malo zgnječite, razbijte što više preostalog grožđa. Uzmite još jedan veliki lonac, preko njega stavite veliko sito s finim mrežama. Možete ga prekriti s dva sloja gaze i pričvrstiti gumicom.
Smjesu grožđa prelijte preko sita ili gaze da se procijedi. Ostavite nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku da se potpuno ocijedi.
Uklonite sito ili gazu i imajte na umu da će se na dnu posude stvoriti talog. Isperite sito ili gazu, a sok ponovno procijedite kako biste filtrirali dio taloga. Ulijte sok od grožđa u staklene boce i uživajte.