Mekana pita od jabuka je neodoljiva slastica koja donosi savršen spoj sočnih jabuka i mekanog tijesta. Ova klasična poslastica oduševljava svojim bogatim okusom koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Sastojci za mekanu pitu od jabuka su:
- 250 g glatkog brašna
- 125 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
- 60 g šećera
- 1 jaje
- 30 ml hladne vode
Sastojci za nadjev:
- 4-5 srednje velikih jabuka, oguljenih i narezanih na tanke ploške
- 50 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 30 g maslaca, narezanog na kockice
Kada želite pripremiti mekanu pitu od jabuka najprije u zdjeli pomiješajte brašno, hladan maslac i šećer dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i hladnu vodu te umijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Pomiješajte narezane jabuke s šećerom i cimetom.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini.
Prebacite tijesto u kalup za pečenje i oblikujte rubove. Na tijesto stavite pripremljene jabuke i posipajte maslacem. Pecite mekanu pitu od jabuka u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a jabuke mekane i sočne. Ohladite mekanu pitu od jabuka prije posluživanja. Dobar tek!