Recepti za pripremu punjenih lignji su različiti, a rezultat je odlično jelo. Donosimo ukusan recept za punjene lignje sa češnjakom, lukom i rajčicom.
Sastojci za recept za punjene lignje:
- žlica maslinovog ulja
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog luka
- 1/2 soli
- češanj češnjaka
- 10 cijelih lignji
- 50 g sirovih škampa
- 1/4 krušnih mrvica
- 2 žlice rajčice
- limunova korica
- 2 žličice đumbira
- žličica peršina
- 1/4 žličice papra
- 2 šalice sosa od rajčice
Recept za punjene lignje:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk i sol i pirjajte se dok luk ne postane proziran, otprilike 1 do 2 minute. Dodajte češnjak i nastavite kuhati još minutu. Prebacite smjesu u drugu posudu i ostavite da se ohladi.
Kod recepta za punjene lignje potrebno je lignje očistiti i baciti im glave. Okrenite lignje iznutra prema van..
Stavite pipke i škampe u bledner i miksajte 6 do 8 puta ili dok ne budu vidljivi veliki komadi. Premjestite u posudu zajedno s lukom i češnjakom. Dodajte krušne mrvice, rajčicu, koricu limuna, đumbir, peršin i papar. Promiješajte da se dobro sjedini.
S dobivenim nadjevom punite lignje. Stavite punjene lignje u staklenu posudu za pečenje i prelijte umakom od rajčice. Pokrite aluminijskom folijom i pecite 30 minuta. Punjene lignje poslužite uz salatu prema izboru.