Recept za piletinu na orly je jednostavan i ukusan način pripreme piletine s hrskavom i ukusnom koricom. Ovaj francuski klasik zasigurno će oduševiti vaše okusne pupoljke. Jedna od ključnih karakteristika piletine na orly je hrskava kora koja se postiže zahvaljujući tijestu koje obavija komade piletine. Tijesto za orly se u pravilu priprema od kombinacije brašna, soli, papra i začina po želji, uz dodatak hladne mineralne vode ili piva. Kada se piletina umoči u tijesto i prži, dolazi do fantastične reakcije između sastojaka tijesta i topline ulja, stvarajući hrskavu i zlatno smeđu koru.
Ukoliko se odlučite na pripremu ovog recepta za piletinu na orly bit će vam potrebno:
- 4 pileća prsa, izrezana na komade
- 1 šalica glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 1/2 žličice sušenog biljnog začina
- 1 šalica hladne mineralne vode ili piva
- ulje za prženje
U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Zatim, u zdjeli pomiješajte brašno, sol, papar, češnjak u prahu i sušeni biljni začin. Postupno dodajte hladnu mineralnu vodu ili pivo (ovisno o tome na što se odlučite) u smjesu brašna, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto bez grudica. Rezultat bi trebalo biti tijesto koje je slične konzistencije kao ono za palačinke.
Komade piletine uvaljajte u pripremljeno tijesto, osiguravajući da su svi dijelovi dobro obloženi, a nakon toga te iste komade pažljivo položite u zagrijano ulje i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi s obje strane. Taj proces termičke obrade trebao bi trajati 5-6 minuta.
Nakon što se meso ispeče, izvadite ga iz tave i stavite na papirnati ubrus kako bi se upio višak ulja. Recept za piletinu na orly završite tako što ćete piletinu poslužiti dok je još vruća s umakom po izboru, poput umaka od majoneze, umaka od senfa ili slatko-kiselog umaka.