Poznati kolač s datuljama je kuglof i idealan je desert za svaki dan i sve prigode. Priprema nije zahtjevna, a kolač je gotov za sat vremena. Kako se radi kolač s datuljama donosi recept koji je vrlo jednostavan i ne zahtjeva posebne sastojke.
Sastojci za kolač s datuljama:
- 1 1/2 šalica datulja bez koštica
- 1 1/2 šalica vode
- 1 1/2 sode bikarbone
- 1/2 šalice maslaca
- 1/3 šalice grčkog jogurta
- 2/3 šalice šećera
- 4 jaja
- žličica ekstrakta vanilije
- žličica cimeta
- 1 1/2 šalice brašna
- prašak za pecivo
- 1/2 žličice soli
Kako se radi kolač s datuljama:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
Pomiješajte nasjeckane datulje, vodu i sodu bikarbonu. Neka prokuha i stavite neka se hladi 10 minuta.
Zasebno miksajte maslac i šećer. Dodajte jogurt i ekstrakt vanilije. Zasebno pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Stavite u blender datulje i dodajte cimet. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim izmiješajte datulje sa smjesom od brašna i maslaca.
Kada se smjesa ujednači prebacite je u lim za pečenje kuglofa. Pecite kolač od datulja oko 20 minuta. Ohladite kolač, pospite sa šećerom u prahu i poslužite.