Preljev od višanja za sladoled ukusan je dodatak koja se savršeno slaže sa tom jeodoljivom slasticom. Višnje su bogate okusom i osvježavajućim sokom, što ovaj preljev čini idealnim izborom za one koji slatkoću sladoleda vole izbalansirati slatko-kiselim voćnim aromama.
Kako biste napravili savršen preljev od višanja za sladoled potrebno vam je nekoliko osnovnih sastojaka. Trebat će vam svježe višnje, a pritom obratite pozornost na to da ako je moguće, preljev od višanja za sladoled radite onda kada je sezona višanja kako bi imali svježe i zrele višnje koje su sočne te slatke. Međutim, ako su višnje izvan sezone možete koristiti njihovu smrznutu ili konzerviranu varijantu.
Potrebni sastojci:
- 450 g svježih višanja (s odstranjenim košticama) ili smrznutih/konzerviranih višanja
- 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice vode
- 1 žličica svježeg soka od limuna
- 1 žlica kukuruznog škroba prema želji
Ukoliko koristite svježe višnje, operite ih, odstranite koštice i nasjeckajte na polovice. Ako koristite smrznute ili konzervirane višnje dobro ih ocijedite. U loncu srednje veličine pomiješajte šećer i vodu te stavite na vatru srednje jačine i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte višnje i sok od limuna u lonac sa šećernim sirupom. Smanjite vatru na nisku i ostavite da se sve kuha 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok višnje ne postanu meke i puste sok.
U slučaju da želite gušći preljev, u maloj posudi pomiješajte kukuruzni škrob s malo vode kako bi se formirala glatka smjesa. Dodajte smjesu u lonac s višnjama i dobro promiješajte. Kuhajte još nekoliko minuta dok se preljev ne zgusne. Sklonite lonac s vatre i ostavite da se preljev od višanja za sladoled ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se preljev ohladi prelijte ga u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku do upotrebe.