Kuharica /

Recept kako se rade ukusne lazanje bolonjez

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti rajsko lazanje bolonjez? Na pravom ste mjestu jer ovdje možete pronaći recept za lazanje bolonjez pripremljeno s delikatnim tijestom, punjenjem od kremastog sira ricotta te obilatim umakom od rajčice.

6.8.2023.
15:57
Pixabay
VOYO logo

Lazanje bolonjeze klasično je jelo talijanske kuhinje koje se sastoji od slojeva tankog tijesta za lazanje, umaka od mesa (bolonjez umak) i umaka od sira. Evo kako se priprema lazanje bolonjez.

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 12 listova nekuhanih listova za lazanje
  • 400 g nasjeckane mozzarelle, podijeljene
  • 125 g naribanog parmezana, podijeljenog

Za umak od rajčice:

  • 225 g mljevene govedine
  • 225 g talijanske kobasice
  • 1 glavica luka, narezana na kockice
  • 2 češnja češnjaka, sjeckana
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 1 žličica talijanske mješavine začina

Za smjesu sira:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 450 g ricotta sira
  • 60 g nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 jaje, umućeno

Kako se priprema lazanje bolonjez?

Zagrijte pećnicu na 180°C. U velikom loncu posoljene vode skuhajte listove za lazanje do al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite, isperite pod hladnom vodom i ostavite sa strane.

U velikoj tavi ili pećnici, pecite govedinu, kobasicu, luk i češnjak na srednje jakoj vatri. Ocijedite eventualnu masnoću.

Umiješajte pasiranu rajčicu, pastu od rajčice, talijanske začine, pola žličice soli i ¼ žličice crnog papra. Pirjajte nepoklopljeno na srednjoj vatri 5 minuta ili dok se ne zgusne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zasebnoj zdjeli pomiješajte pola mozzarelle, ¼ šalice parmezana, ricottu, peršin, jaje i prstohvat soli. Podijelite mješavinu tako da jednu trećinu odvojite.

Raširite po dnu vatrostalne posude mesni umak. Nadjenite listovima za lazanje. Na to dodajte smjese od sira i još malo mesnog umaka. Ponovite još dvaput.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrijte folijom i pecite 45 minuta. Uklonite foliju i pospite s preostalom mozzarellom i malo parmezana. Pecite dodatnih 15 minuta. Po želji pecite 2-3 minute. Odmorite lazanje bolonjez najmanje 15 minuta prije rezanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo