Lazanje bolonjeze klasično je jelo talijanske kuhinje koje se sastoji od slojeva tankog tijesta za lazanje, umaka od mesa (bolonjez umak) i umaka od sira. Evo kako se priprema lazanje bolonjez.
Sastojci:
- 12 listova nekuhanih listova za lazanje
- 400 g nasjeckane mozzarelle, podijeljene
- 125 g naribanog parmezana, podijeljenog
Za umak od rajčice:
- 225 g mljevene govedine
- 225 g talijanske kobasice
- 1 glavica luka, narezana na kockice
- 2 češnja češnjaka, sjeckana
- 500 ml pasirane rajčice
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žličica talijanske mješavine začina
Za smjesu sira:
- 450 g ricotta sira
- 60 g nasjeckanog svježeg peršina
- 1 jaje, umućeno
Kako se priprema lazanje bolonjez?
Zagrijte pećnicu na 180°C. U velikom loncu posoljene vode skuhajte listove za lazanje do al dente prema uputama na pakiranju. Ocijedite, isperite pod hladnom vodom i ostavite sa strane.
U velikoj tavi ili pećnici, pecite govedinu, kobasicu, luk i češnjak na srednje jakoj vatri. Ocijedite eventualnu masnoću.
Umiješajte pasiranu rajčicu, pastu od rajčice, talijanske začine, pola žličice soli i ¼ žličice crnog papra. Pirjajte nepoklopljeno na srednjoj vatri 5 minuta ili dok se ne zgusne.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte pola mozzarelle, ¼ šalice parmezana, ricottu, peršin, jaje i prstohvat soli. Podijelite mješavinu tako da jednu trećinu odvojite.
Raširite po dnu vatrostalne posude mesni umak. Nadjenite listovima za lazanje. Na to dodajte smjese od sira i još malo mesnog umaka. Ponovite još dvaput.
Pokrijte folijom i pecite 45 minuta. Uklonite foliju i pospite s preostalom mozzarellom i malo parmezana. Pecite dodatnih 15 minuta. Po želji pecite 2-3 minute. Odmorite lazanje bolonjez najmanje 15 minuta prije rezanja.