Kuharica /

Recept kako napraviti najbolji pileći rižoto za ručak

Image
Foto: Pixabay

Pileći rižoto kremasto je i ugodno jelo puno okusa. Osim piletine, u rižoto možete staviti i razne začine i povrće po želji.

1.6.2023.
12:39
Pixabay
VOYO logo

Pileći rižoto odlično je glavno jelo za svaki dan. Jednostavno je za pripremu, a vrlo ukusno, zasitno i hranjivo. Kako biste obogatili okus pilećeg rižota, možete u njega dodati grašak, gljive ili malo špinata.

Sastojci za pripremu pilećeg rižota su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 pileća prsa, bez kože i kostiju
  • 1 šalica riže
  • glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 4 šalice pileće juhe/pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice bijelog vina
  • 1 šalica ribanog parmezana
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu

Upute za pripremu pilećeg rižota:

Počnite s pripremom piletine. Pileća prsa posolite i popaprite s obje strane. Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Pecite pileća prsa oko 6-7 minuta sa svake strane dok ne budu gotova. Izvadite piletinu iz tave i ostavite je da odstoji nekoliko minuta. Nakon što se odmorila, nasjeckajte piletinu na komade veličine zalogaja i ostavite sa strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje i otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i nasjeckani češnjak, pirjajte dok luk ne postane proziran i zamiriši, oko 3-4 minute.

Dodajte rižu u tavu i dobro promiješajte, pazeći da je svako zrno obloženo mješavinom maslaca i ulja. Dinastajte oko 2 mintue.

Dodajte vino i neprestano miješajte dok riža ne upije vino. Počnite dodavati pileću juhu u tavu. Neprestano miješajte rižu, dopuštajući pilećoj juhi da upije prije dodavanja još juhe. Nastavite s ovim postupkom dok se ne doda sva juha i dok se riža ne skuha. To bi trebalo trajati oko 20-25 minuta. Ako vam ponestane pileće juhe, možete upotrijebiti toplu vodu kao zamjenu.

Nakon što je riža kuhana, dodajte nasjeckanu kuhanu piletinu natrag u tavu. Umiješajte naribani parmezan, ostavite da se otopi i pomiješajte rižu i piletinu. Začinite solju i paprom po ukusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maknite tavu s vatre. Pokrijte i ostavite rižoto da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi sjedinili.

Pileći rižoto poslužite u zdjelicama, po želji ukrašen svježim peršinom ili bosiljkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo