Voćni sok /

Recept kako napraviti domaći sok od višanja

Image
Foto: Pixabay

Iako živimo užurbanim načinom života i vrlo često nemamo dovoljno vremena za obaviti niti najosnovnije zadatke, ponekad treba potegnuti kočnicu i zastati na trenutak. Iskoristite malo vremena u druženju s najmilijima te usput naučite kako napraviti sok od višanja.

8.6.2023.
15:56
Pixabay
VOYO logo

Sezona je višanja. Kupili ste prave Maraske iz okolice Zadra. Krupne, tamne, slatke, a opet reske. Koža im je napeta da se možete ogledati u njima, no pitate se što sada napraviti? Kako ih sačuvati da možete što dulje uživati u njima? Ili možda ipak vaše pitanje glasi: kako napraviti sok od višanja?

Nema ništa bolje nakon napornog dana u vrućim ljetnim danima od hladnog, slatko – kiselkastog soka od višanja u visokoj orošenoj čaši. U nastavku donosimo jedan vrlo jednostavan recept uz koji više nećete morati brinuti kako napraviti sok od višanja. Uobičajeno je raditi sok od 5 kg voća, no mjere možete prilagoditi količini voća koju imate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, najprije voće dobro operite, odstranite peteljke i listiće te još jednom isperite pod tekućom vodom. Čistoća je veoma važna jer i najmanja nečistoća može dovesti do kvarenja s obzirom na to da nećemo stavljati konzervans. Nakon toga odstranite koštice, stavite gumene rukavice i dobro izgnječite bobice višanja. Dodajte 5 kg šećera i još jednom sve dobro promiješajte da se šećer ravnomjerno rasporedi. Sve zalijte s 2-3 litre hladne vode te umiješajte 50 g limunske kiseline i 2-3 vanilin šećera, ovisno o vašim preferencama.

Posudu sa višnjama ostavite na tamnom i hladnom mjestu 24 sata, povremeno miješajući da se šećer otopi. Nakon isteka tog vremena, sve još jednom dobro promiješajte te izgnječite rukama koliko vam to vaša snaga dopušta. Uzmite gusto cjedilo, u njega stavite gazu i procijedite sok. Ostatak višanja zamotajte u gazu i napravite kuglu te još jednom dobro iscijedite (ostatak višanja možete koristiti za razne kolače).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sok stavite na vatru i prokuhajte 5-10 minuta. Prilikom kuhanja će se stvarati pjena pa ju cijelo vrijeme skupljajte, najbolje cjedilom. Nakon tog vremena, probajte sok i tada dodajte ono što mislite da nedostaje. Ako vam se čini da je previše kiselo, prokuhajte šećer u malo vode i taj sirup dodajte soku. Ako nedostaje kiseline, dodajte malo limunske kiseline.

Ukoliko ste zadovoljni okusom te smatrate da ste uspješno savladali zadatak koji glasi kako napraviti sok od višanja, sok ulijte u boce zagrijane u pećnici na 100 stupnjeva Celzijevih i dobro zatvorite čepom. Boce ostavite tako dugo dok se potpuno ne ohlade i zatim ih spremite na tamno i hladno mjesto. Konzervans nije potreban jer će ga zamijeniti šećer i limunska kiselina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo