Domaći džem od luka vrlo se jednostavno može napraviti i gotov je za nešto više od sat vremena. Od začina za pripremu džema od luka trebate samo sol i papar, a količinu prilagodite svom ukusu.
Ovaj domaći džem od luka čuvajte u hladnjaku do maksimalno dva tjedna.
Sastojci za džem od luka:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 kg crvenog luka
- 2,5 dcl crnog vina
- 1/3 šalice smeđeg šećera
- žlica nasjeckanog svježeg timijana
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog papra
Luk prepolovite i narežite na tanke ploške.
Na maslinovom ulju kuhajte luk dok ne omekša i postane proziran. Potrebno je oko 10 minuta. Povremeno promiješajte kako bi se luk ravnomjestno pržio.
Dodajte vino, šećer, majčinu dušicu, ovat i sol. Kada sve zavrije, ostavite neka se lagano kuha oko sat vremena. Smjesa treba postati gusta. Na kraju začinite sa soli i paprom prema ukusu.
Kada je džem od luka gotov stavite ga u staklenke. Kada se dobro ohladi, zatvorite džem od luka i stavite u hladnjak.