Jela s lukom /

Recept kako napraviti domaći džem od luka

Image
Foto: Pixabay

Džem od luka samo je jedan od načina pripreme luka. Otkrivamo jednostavan recept kako se priprema domaći džem od luka.

7.4.2023.
13:30
Pixabay
VOYO logo

Domaći džem od luka vrlo se jednostavno može napraviti i gotov je za nešto više od sat vremena. Od začina za pripremu džema od luka trebate samo sol i papar, a količinu prilagodite svom ukusu.

Ovaj domaći džem od luka čuvajte u hladnjaku do maksimalno dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za džem od luka:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 kg crvenog luka
  • 2,5 dcl crnog vina
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • žlica nasjeckanog svježeg timijana
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice mljevenog papra

Luk prepolovite i narežite na tanke ploške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na maslinovom ulju kuhajte luk dok ne omekša i postane proziran. Potrebno je oko 10 minuta. Povremeno promiješajte kako bi se luk ravnomjestno pržio.

Dodajte vino, šećer, majčinu dušicu, ovat i sol. Kada sve zavrije, ostavite neka se lagano kuha oko sat vremena. Smjesa treba postati gusta. Na kraju začinite sa soli i paprom prema ukusu.

Kada je džem od luka gotov stavite ga u staklenke. Kada se dobro ohladi, zatvorite džem od luka i stavite u hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo