Štrudla i štrukla zvuče prilično slično i oboje su pojmovi za pečenje, ali nemaju izravnu vezu jedno s drugim u okusu ili načinu kuhanja, unatoč sličnim nazivima. Koja je osnovn arazlika između štrukli i štrudle?
Štrudla ili savijača je vrsta jednostavnog, narodnog kolača. Sastoji se od tijesta, koje se razvija batom. Na to tijesto se stavi punjenje, a onda se štrudla zamota i peče. Potom se isiječe na šnite i pospe prah-šećerom. Za izradu tijesta potrebni su sljedeći sastojci: mlijeko, brašno, jaja, kvasac, šećer, malo soli.
Štrukli su tradicionalno hrvatsko jelo koje je nastalo u Zagorju. Štrukli se mogu pripremati na dva osnovna načina, kuhanjem i pečenjem. Štrukli se većinom pripremaju sa sirom. Namirnice potrebne za sirne su štrukle jesu jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se pomiješa vilicom ili rukom i nadijeva se tijesto.
Pekač se podmaže, štrukli se slože u pekač i zaliju otopljenim maslacem, margarinom, uljem ili vrhnjem. Razlika između štrukli i štrudle je velika, to su zasebna dva jela.