Koriste se dva oblika vode koji su sigurni, a to su prokuhana i destilirana voda. Postoji nekoliko razlika između prokuhane i destilirane vode.
Osnovna razlika između prokuhane i destilirane vode je jednostavnost i brzina. Najjednostavniji i najbrži način pročišćavanja vode je prokuhavanje. Voda vrije na 100 °C, a to je temperatura pri kojoj će se većina bakterija uništiti. Međutim u prokuhanoj vodi mogu zaostati bakterije koje su otporne na visoke temperature, termostabilne bakterije.
Destilacija je složena metoda, a podrazumijeva razdvajanje tvari na ione. Proces destilacije započinje kuhanjem tako da se vodena para kondenzira i zatim ohladi. Druga osnovna razlika između prokuhane i destilirane vode je ta da je destilirana voda u potpunosti sterilna (odnosno ne sadrži nečistoće – bakterije, minerale, kemikalije). Vodu možemo sami prokuhati kod kuće, ali destilacije se bez odgovarajuće opreme ne može provesti te je namijenjena za laboratorij.
Razlika između prokuhane i destilirane vode također je vidljiva u njezinoj namjeni. Destilirana voda koristi se u laboratorijima, za glačanje i kao rashladno sredstvo u automobilskoj industriji. Prokuhane voda se koristi u svakodnevnoj upotrebi za piće i pripremu hrane.