Bugur ili kus kus? U čemu je razlika između bulgura i kus kusa? Bulgur i kus kus su vrsta pšenice.
Bulgur se za razliku od kus kusa smatra cjelovitim zrnom. Drugi naziv za bulgur je pšenična krupica. Proizveden od tvrde pšenice, bulgur se razbije i djelomično kuha prije pakiranja. Može biti sastojak u riži, juhama i toplim prilozima, ali i u slatkim jelima.
Bulgur možete kuhati nekoliko minuta, a možete i samo prelijati kipućom vodom i ostaviti da odstoji par minuta i zatim ocijediti.
Za razliku od bulgura, kus-kus nije cjelovito zrno. Umjesto toga, kus-kus dolazi od oljuštene i zdrobljene pšenice koja se zove griz . Kuskus se izvorno pravio od prosa, a ne od pšenice.
Kus kus se pravi tako da se griz pospi vodom i uvalja u malene pravilne granule. Kus kus, također, možete spremati s mesom, peradi, povrćem i grahom u gulašu ili juhi.