Pripremate kiseli kupus i želite odmah dobiti i rasol od kiselog kupusa. Kako dobiti rasol od kiselog kupusa?
Prilikom kiseljenja obično se cijela glavica kupusa kiseli ili isjecka. Za kiseljenje su najbolje čvrste i čvrste glavice kupusa, a posebno se pazi na veličinu glavice. Priprema kupusa uključuje uklanjanje peteljke s glavice, kako za pripremu kiselog kupusa, tako i za cijeli kiseli kupus.
Morate se malo potruditi kako biste dobili rasol od kiselog kupusa. Ako pripremate cijeli kiseli kupus, sol će se utisnuti u glavicu kupusa nakon uklanjanja peteljke. Proces dobivanja rasola se odvija u posebnim plastičnim ili drvenim bačvama u koje se na dno stavlja najprije sol, zatim nasjeckani kupus, lovor i papar u zrnu te na kraju cijele glavice kupusa.
Potom se u bačvu napuni sloj nasjeckanog kupusa i što gušće upakira njegov sadržaj kako bi kupus pustio sokove. Takvi dobiveni sokovi nazivaju se rasol. Nakon nekoliko dana u bačvi bi trebalo biti dovoljno prirodnog soka, odnosno rasola da prekrije sadržaj.