Sirovi ili prženi lješnjaci /

Jednostavan i brz postupak prženja lješnjaka na tavi

Image

Lješnjake možete jesti sirove, ali i pržene na tavi. Saznajte kako izgleda prženje lješnjaka u tavi.

13.10.2021.
16:26
VOYO logo

Lješnjak, poznat i kao filbert, vrsta je oraha koji dolazi sa stabla Corylus. Lješnjaci imaju slatkast okus i mogu se jesti sirovi, pečeni ili mljeveni u pastu. Kao i drugi orasi, lješnjaci su bogati hranjivim tvarima i imaju visok sadržaj proteina, masti, vitamina i minerala. U ovom članku reći ćemo vam kako ovu blagodat prirode pripremiti na tavi kako bi bili još ukusniji i hrskaviji.

Prženjem lješnjaka ili vlakana uklonit će se dio vlage u lješnjacima, što će mu omogućiti hrskaviju teksturu, a prirodne masti u lješnjaku postat će smeđe. Pečeni lješnjaci imaju orašastiji okus, ali njihovo prepečenje može rezultirati spaljenim ili gorkim orašastim plodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orašasti plodovi, kao što su lješnjaci, orasi, bademi i drugi, u sebi sadrže prirodna ulja i arome koje, prilikom tehnike tostiranja, posebno dolaze do izražaja. Tostiranje orašastih plodova oslobađa njihova esencijalna ulja. Zbog toga orašasti plodovi tostiranjem postaju mirisniji i aromatičniji nego u sirovom stanju. Prženi lješnjaci mogu se koristiti u receptima ili jesti takvi kakvi jesu. Prženjem lješnjaka u tavi vaši lješnjaci dobivaju slasan i rajski okus koji odgovara svakom lješkoljupcu. Možete razmisliti o dodavanju malo ulja u tavu da ne zagori, ali previše ulja će promijeniti okus. Kod tostiranja na tavici važno je da držite na umu kako će vrijeme pečenja/tostiranja varirati i ovisiti o tome jesu li orašasti plodovi prerezani na polovice, na četvrtine ili se stavljaju na tavicu cjeloviti.

Evo kako pržiti lješnjake u tavi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Zagrijte srednje do veliku suhu tavu koja se ne lijepi na srednje niskoj vatri.
  • Dodajte samo 1 šalicu oraha u tavu u jednom sloju.
  • Lješnjake promiješajte otprilike svake minute
  • Pažljivo ih promatrajte kad počnu peći i mirisati orašasto jer će se vrlo brzo prepeći.
  • Kad porumene, odmah ih izvadite iz tave kako se ne bi prepekli
  • Tostirajte ih 5-8 minuta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo