Lješnjak, poznat i kao filbert, vrsta je oraha koji dolazi sa stabla Corylus. Lješnjaci imaju slatkast okus i mogu se jesti sirovi, pečeni ili mljeveni u pastu. Kao i drugi orasi, lješnjaci su bogati hranjivim tvarima i imaju visok sadržaj proteina, masti, vitamina i minerala. U ovom članku reći ćemo vam kako ovu blagodat prirode pripremiti na tavi kako bi bili još ukusniji i hrskaviji.
Prženjem lješnjaka ili vlakana uklonit će se dio vlage u lješnjacima, što će mu omogućiti hrskaviju teksturu, a prirodne masti u lješnjaku postat će smeđe. Pečeni lješnjaci imaju orašastiji okus, ali njihovo prepečenje može rezultirati spaljenim ili gorkim orašastim plodovima.
Orašasti plodovi, kao što su lješnjaci, orasi, bademi i drugi, u sebi sadrže prirodna ulja i arome koje, prilikom tehnike tostiranja, posebno dolaze do izražaja. Tostiranje orašastih plodova oslobađa njihova esencijalna ulja. Zbog toga orašasti plodovi tostiranjem postaju mirisniji i aromatičniji nego u sirovom stanju. Prženi lješnjaci mogu se koristiti u receptima ili jesti takvi kakvi jesu. Prženjem lješnjaka u tavi vaši lješnjaci dobivaju slasan i rajski okus koji odgovara svakom lješkoljupcu. Možete razmisliti o dodavanju malo ulja u tavu da ne zagori, ali previše ulja će promijeniti okus. Kod tostiranja na tavici važno je da držite na umu kako će vrijeme pečenja/tostiranja varirati i ovisiti o tome jesu li orašasti plodovi prerezani na polovice, na četvrtine ili se stavljaju na tavicu cjeloviti.
Evo kako pržiti lješnjake u tavi:
- Zagrijte srednje do veliku suhu tavu koja se ne lijepi na srednje niskoj vatri.
- Dodajte samo 1 šalicu oraha u tavu u jednom sloju.
- Lješnjake promiješajte otprilike svake minute
- Pažljivo ih promatrajte kad počnu peći i mirisati orašasto jer će se vrlo brzo prepeći.
- Kad porumene, odmah ih izvadite iz tave kako se ne bi prepekli
- Tostirajte ih 5-8 minuta.