Krumpir dauphinoise je francuski složenac od krumpira, vrhnja i sira. Tanke kriške krumpira kuhaju se u vrhnju s okusom češnjaka, lovora i muškatnog oraščića, a zatim se peku u vatrostalnoj posudi sa sirom dok ne poprime zlatnu boju i dok se ne zapeku. Ovo klasično francusko jelo jednostavno je, ali ugodno i savršeno se slaže s vrhunskim glavnim jelima kao što su pečeni goveđi file ili šunka. Sastojci za krumpir dauphinoise su:
- 20 grama neslanog maslaca
- 220 grama parmezana
- 1 kg zlatnog krumpira
- 3 klinčića češnjak
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 500 ml mlijeka
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 2 osušena lista lovora
- 1 čajna žličica listova svježeg timijana
- Sol i papar, po ukusu
Kada želite pripremiti francuski krumpir dauphinoise prvo što trebate učiniti je postaviti rešetku u sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite posudu za pečenje s maslacem. Naribajte parmezan u posebnoj posudi. Ogulite krumpir i narežite na kolutove debljine 1 cm i stavite u veliki lonac. Sameljite 3 češnja češnjaka i dodajte mljeveni češnjak, vrhnje, mlijeko, sol, papar, muškatni orašćić i lovorov list u lonac s krumpirom i pustite da lagano kuha na srednjoj vatri. Kuhajte, često miješajući, dok krumpir ne omekša, ali još uvijek bude malo čvrst, 5 do 7 minuta. Uklonite i bacite listove lovora.
Polovicu krumpira rešetkastom žlicom prebacite u pripremljenu posudu za pečenje i posložite u ravnomjernom sloju. Odozgo stavite polovinu naribanog sira. Preostale krumpire rasporedite po siru u ravnomjernom sloju. Prelijte oko 400 ml mješavine vrhnja preko krumpira, zaustavljajući se odmah ispod gornjeg sloja. Pospite preostalim sirom. Pecite dok krumpir dauphinoise ne porumeni i lako se probuši nožem do dna posude za pečenje, 40 do 45 minuta. Ukrasite 1 žličicom svježeg lišća timijana i ostavite da se ohladi najmanje 15 minuta na rešetki prije posluživanja. Dobar tek!