Priprema domaćeg prhkog tijesta za tart mnogima se može činiti zastrašujućom, ali to ne mora biti tako. Proces pripreme prhkog tijesta za tart postaje jednostavniji i brži nakon nekoliko pokušaja, a rezultati su vrijedni priprema i prakse.
Sastojci za prhko tijesto za tart:
- 180 g univerzalnog brašna
- 55 g šećera u prahu (ili 1/4 šalice granuliranog šećera)
- 1/4 žličice soli
- 115 g hladnog maslaca, narezanog na male kockice
- 1 veliko jaje
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije, izborno
Upute za prhko tijesto za tart:
Brašno, šećer i sol pomiješajte. Dodajte maslac i miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta i nalikuje grubom brašnu. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i nastavite miješati dok se tijesto više ne osuši i ne počne skupljati, oko 10-15 sekundi. Nemojte obrađivati do te mjere da se formira velika kugla tijesta; nego bi tijesto trebalo biti dosta mrvičasto s velikim grudicama.
Okrenite tijesto na blago pobrašnjenu površinu i oblikujte kuglu. Trebao bi se lako sastaviti, a da ne bude ljepljivo. Rukama lagano spljoštite kuglu kako biste oblikovali debeli disk. Zamotajte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat.
Za razvaljanje tijesta: Izvadite tijesto iz hladnjaka i ostavite ga da stoji nekoliko minuta na pultu da malo omekša radi lakšeg valjanja. Na blago pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug od 30 cm, zatim ga nježno stavite u kalup za tart od 25 cm (po mogućnosti s dnom koje se može ukloniti); to možete učiniti tako da pobrašnite valjčicu za tijesto i lagano razvaljate tijesto oko nje, a zatim je odmotate u posudu. Očistite sav višak brašna s površine. Oštrim nožem obrežite rubove tijesta tako da stane u tart. Pokrijte posudu plastičnom folijom i stavite u zamrzivač dok se ne stegne, oko 30 minuta. Zamrznuto tijesto manje je sklono skupljanju tijekom pečenja.
Za pečenje kore: Zagrijte pećnicu na 190C i stavite rešetku u sredinu. Papirni papir ili aluminijsku foliju čvrsto pritisnite uz koru, prekrivajući rubove kako ne bi zagorili. Napunite utege za pitu/suhi grah/nekuhanu rižu pazeći da se potpuno rasporede po cijeloj površini. Koru pecite 20 minuta, dok se folija više ne lijepi za tijesto. Prebacite koru na rešetku i uklonite utege i foliju.