Recept za prhko tijesto /

Napravite savršeno prhko tijesto od pirovog brašna

Image

Kako pripremiti prhko tijesto od pirovog brašna? Donosimo super recept kako biste pripremili savršeno prhko tijesto od pirovog brašna.

29.10.2021.
11:42
VOYO logo

Pirovo brašno bilo je popularno u 19. stoljeću, a sada se ponovno koristi za izradu kruha i brojnih slastica. Radi se od pira koji je vrsta žitarice sličan pšenici, a imaju i slične nutritivne vrijednosti. Pir je cjelovita žitarica i kao takva je vrlo zdrava. Osim toga, sadrži važne nutrijente koji omogućavaju normalno funkcioniranje organizma.

Osobe koje jedu cjelovite žitarice imaju manju šansu od pojave srčanog i moždanog udara, kao i od pojave dijabetesa tipa 2, a osim toga imaju i odličnu probavu. Brašno od pira dobiva se od cjelovitog zrna pira te uključuje sve vrijednosti kao i sam pir. Ima manje kalorija od običnog pšeničnog brašna, ali zato ima više proteina. Donosimo recept za prhko tijesto od pirovog brašna.

Sastojci za prhko tijesto od pirovog brašna:

  • 180 g integralnog pirovog brašna
  • 170 g glatkog bijelog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g hladnog maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 3-4 žlice hladne vode

Priprema prhkog tijesta od pirovog brašna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U multipraktiku ili ručno pomiješajte brašna, sol i maslac i izmrvite dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku. Dodajte vrhnje i vodu i kratko umijesite tijesto, dok se ne spoji. Podijelite ga na dva dijela - 2/3 i 1/3.

Svaki spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 min. Iz hladnjaka izvadite onih 1/3 tijesta, razvaljajte između dva papira za pečenje i oblikujte po želji. Upravo ste dobili prhko tijesto od pirovog brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike