Recept za prhko tijesto /

Napravite savršeno prhko tijesto od pirovog brašna

Image

Kako pripremiti prhko tijesto od pirovog brašna? Donosimo super recept kako biste pripremili savršeno prhko tijesto od pirovog brašna.

29.10.2021.
11:42
VOYO logo

Pirovo brašno bilo je popularno u 19. stoljeću, a sada se ponovno koristi za izradu kruha i brojnih slastica. Radi se od pira koji je vrsta žitarice sličan pšenici, a imaju i slične nutritivne vrijednosti. Pir je cjelovita žitarica i kao takva je vrlo zdrava. Osim toga, sadrži važne nutrijente koji omogućavaju normalno funkcioniranje organizma.

Osobe koje jedu cjelovite žitarice imaju manju šansu od pojave srčanog i moždanog udara, kao i od pojave dijabetesa tipa 2, a osim toga imaju i odličnu probavu. Brašno od pira dobiva se od cjelovitog zrna pira te uključuje sve vrijednosti kao i sam pir. Ima manje kalorija od običnog pšeničnog brašna, ali zato ima više proteina. Donosimo recept za prhko tijesto od pirovog brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za prhko tijesto od pirovog brašna:

  • 180 g integralnog pirovog brašna
  • 170 g glatkog bijelog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g hladnog maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 3-4 žlice hladne vode

Priprema prhkog tijesta od pirovog brašna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U multipraktiku ili ručno pomiješajte brašna, sol i maslac i izmrvite dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku. Dodajte vrhnje i vodu i kratko umijesite tijesto, dok se ne spoji. Podijelite ga na dva dijela - 2/3 i 1/3.

Svaki spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 min. Iz hladnjaka izvadite onih 1/3 tijesta, razvaljajte između dva papira za pečenje i oblikujte po želji. Upravo ste dobili prhko tijesto od pirovog brašna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo