Pirovo brašno bilo je popularno u 19. stoljeću, a sada se ponovno koristi za izradu kruha i brojnih slastica. Radi se od pira koji je vrsta žitarice sličan pšenici, a imaju i slične nutritivne vrijednosti. Pir je cjelovita žitarica i kao takva je vrlo zdrava. Osim toga, sadrži važne nutrijente koji omogućavaju normalno funkcioniranje organizma.
Osobe koje jedu cjelovite žitarice imaju manju šansu od pojave srčanog i moždanog udara, kao i od pojave dijabetesa tipa 2, a osim toga imaju i odličnu probavu. Brašno od pira dobiva se od cjelovitog zrna pira te uključuje sve vrijednosti kao i sam pir. Ima manje kalorija od običnog pšeničnog brašna, ali zato ima više proteina. Donosimo recept za prhko tijesto od pirovog brašna.
Sastojci za prhko tijesto od pirovog brašna:
- 180 g integralnog pirovog brašna
- 170 g glatkog bijelog brašna
- prstohvat soli
- 150 g hladnog maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 3-4 žlice hladne vode
Priprema prhkog tijesta od pirovog brašna:
U multipraktiku ili ručno pomiješajte brašna, sol i maslac i izmrvite dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku. Dodajte vrhnje i vodu i kratko umijesite tijesto, dok se ne spoji. Podijelite ga na dva dijela - 2/3 i 1/3.
Svaki spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 min. Iz hladnjaka izvadite onih 1/3 tijesta, razvaljajte između dva papira za pečenje i oblikujte po želji. Upravo ste dobili prhko tijesto od pirovog brašna.