Prhka pita od višanja savršen je voćni desert. Priprema pite od višanja nije zahtjevna, a gotova je za nešto više od sat vremena. Kako se priprema pita od višanja?
Tijesto za prhku pitu od višanja:
- 1 1/3 šalice običnog brašna
- 1/2 šalice brašna za dizano tijesto
- 1/4 šalice šećera
- 150 g maslaca, ohlađenog
- 1 jaje
- 2 žlice ledene vode
Pomiješajte sve sastojke i napravite glatko tijesto. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Pripremite lim za pite. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte polovicu tijesta i stavite u lim za pečenje. Pustite neka odstoji 15 minuta u hladnjaku.
Za nadjev od višanja potrebni su sljedeći sastojci:
- 60 dkg višanja bez koštica
- žlica limunovog soka
- pola žličice cimeta
- žlica šećera
- 2 žlice kukuruznog brašna
- bjelanjak
Pomijašajte višnje, limunov sok, cimet i šećer. Stavite na laganu vatru i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte kukuruzno brašno i žlicu hladne vode. Sve kuhajte još tri minute, tako dugo dok se smjesa ne zgusne.
Ogladite smjesu. Nakon što se smjesa ohladi prelijte je preko tijesta. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i napravite trake. Trake rasporedite po nadjevu od višanja. Premažite bjelanjkom i pecite oko 45 minuta.
Nakon što se pita ispeće, neka odstoji 15 minuta prije rezanja.