Voćni desert /

Prhka pita od višanja - recept i priprema

Image
Foto: Pixabay

Prhko tijesto i nadjev od višanja daju ukusnu i prhku pitu od višanja. Kako se radi ukusna i prhka pita od višanja?

12.5.2023.
15:55
Pixabay
VOYO logo

Domaće prhko tijesto najbolje je za domaću pitu od višanja. Za izradu prhkog tijesta potrebno je samo nekoliko sastojaka i tijesto je gotovo za 10 minuta. Za vrijeme kada tijesto odmara napravite nadjev od višanja i pita od višanja će biti gotova za manje od sat vremena. Uživajte u ovom ukusnom i osvježavajućem voćnom desertu.

Prhko tijesto za pitu od višanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 25 dkg glatkog brašna
  • 12 dkg maslaca
  • jaje
  • 2 žlice hladne vode
  • prstohvat soli

Narežite maslac na kockice i ostavite ga neka kratko odstoji na sobnoj temperaturi. Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Kada tijesto odmori podijelite ga na dva dijela. Stavite polovicu u lim za pečenje.

Nadjev od višanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 2 staklenke kompota od višanja
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice gustina

Procijedite višnje i sačuvajte sok od višanja. Pomiješajte višnje sa šećerom. Ako želite slađi nadjev dodajte više šećera. Zasebno pomiješajte gustin s malo vode i napravite glatku smjesu.

Višnje stavite kuhati u sok iz kompota. Kuhajte oko 5 minuta. Na kraju umiješajte gustin i kuhajte još nekoliko minuta dok nadjev ne postane gust.

Prelijte nadjev od višanja preko tijesta i prekrijte nadjev s drugom polovicom tijesta.

Pitu od višanja pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo