Prašak za pecivo i soda bikarbona uobičajeni su sastojci za dizanje tijesta. Sredstvo za dizanje pomaže pekarskim proizvodima, poput kruha i kolača, da se dignu dodavanjem mjehurića plina. Možda zvuče i izgledaju slično, ali djeluju na različite načine te ne biste trebali koristiti jedan umjesto drugoga.
No, što je soda bikarbona, a što je prašak za pecivo? Soda bikarbona je natrijev bikarbonat. Natrijev bikarbonat je spoj alkalne soli koji stvara plin ugljični dioksid kada ga ljudi pomiješaju s kiselinom. Ugljični dioksid potiče dizanje tijesta. Prašak za pecivo je natrijev bikarbonat pomiješan s kiselinom i kukuruznim škrobom. Za stvaranje ugljičnog dioksida potrebna mu je vlaga i toplina.
Što koristiti u receptima, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu? Najbolje je koristiti sodu bikarbonu u receptima s kiselim sastojcima, kao što su kakao prah ili mlaćenica. Soda bikarbona također pomaže pečenju da posmeđi. To znači da ga ljudi obično koriste za izradu stvari kao što su kolačići. Prašak za pecivo već sadrži kiselinu, tako da koristite prašak za pecivo kada recept ne uključuje kiseli sastojak.