Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Kulinarstvo /

Prašak za pecivo ili soda bikarbona - što je bolje?

U recepti se često među osnovnim sastojcima prašak za pecivo ili soda bikarbona. Što je bolje koristiti - prašak za pecivo ili sodu bikarbonu?

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Prašak za pecivo i soda bikarbona uobičajeni su sastojci za dizanje tijesta. Sredstvo za dizanje pomaže pekarskim proizvodima, poput kruha i kolača, da se dignu dodavanjem mjehurića plina. Možda zvuče i izgledaju slično, ali djeluju na različite načine te ne biste trebali koristiti jedan umjesto drugoga.

No, što je soda bikarbona, a što je prašak za pecivo? Soda bikarbona je natrijev bikarbonat. Natrijev bikarbonat je spoj alkalne soli koji stvara plin ugljični dioksid kada ga ljudi pomiješaju s kiselinom. Ugljični dioksid potiče dizanje tijesta. Prašak za pecivo je natrijev bikarbonat pomiješan s kiselinom i kukuruznim škrobom. Za stvaranje ugljičnog dioksida potrebna mu je vlaga i toplina.

Što koristiti u receptima, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu? Najbolje je koristiti sodu bikarbonu u receptima s kiselim sastojcima, kao što su kakao prah ili mlaćenica. Soda bikarbona također pomaže pečenju da posmeđi. To znači da ga ljudi obično koriste za izradu stvari kao što su kolačići. Prašak za pecivo već sadrži kiselinu, tako da koristite prašak za pecivo kada recept ne uključuje kiseli sastojak.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike