Riža u vrećicama sadrži škrobni prah zrna riže koja su se polomila tijekom obrade ili transporta. Kada kuhate rižu bez ispiranja, zapravo je kuhate s rižinim brašnom, što dovodi do ljepljive, kašaste teksture.
Temeljitim ispiranjem riže uklanja se površinski škrob i omogućuje riži da se kuha kao odvojena, pahuljasta zrna. Većina osušenih žitarica nakuplja prašinu ili druge nečistoće tijekom obrade ili transporta. Pranje riže osigurava da hrana neće imati prašinu. Pranje riže pokreće brži proces kuhanja kroz hidrataciju.
S cjedilom s finom mrežicom vrlo je lako obaviti pranje riže. Stavite cjedilo s finom mrežicom puno riže na veliku zdjelu ili lonac i pustite hladnu vodu preko cjedila dok voda ne postane gotovo bistra. Izlijte zdjelu mutne vode onoliko često koliko je potrebno. Možda ćete morati baciti zdjelu tri ili više puta.
Kada perete rižu za kašastija jela od riže kao što su rižoto, puding od riže i slastice od ljepljive riže, voda ne mora biti potpuno bistra, ali svakoko obavite brzo pranje riže kako biste uklonili prašinu.