Posna jela petkom najpopularnija su u doba korizme, međutim mnogi ljudi poste svakog petka tijekom godine. Postili ili ne, ova dva riblja recepta morate isprobati.
Kao prvo posno jelo petkom pripremili smo prženi losos file. Za ovo posno jelo petkom potrebno vam je tri kilograma losos filea, masilnovo ulje, sok od limuna, mladi luk, peršin, ružmarin, timijan, češnjak u prahu, sol i crni papar.
Posna jela petkom, poput prženog lososa nije komplicirano pripremiti. Najprije u maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, zeleni luk, peršin, ružmarin, sol, crni papar i češnjak u prahu. U posudu usipajte 1/4 šalice napravljene marinade marinade. Stavite losos u plitku posudu i prelijte preostalom marinadom po vrhu.
Pokrijte i ostavite u hladnjaku 30 minuta. Izvadite lososa i bacite iskorištenu marinadu. Zagrijte roštilj na srednju vatru i rešetku lagano nauljite. Stavite losos na zagrijanu kožu s roštilja prema dolje. Kuhajte, povremeno podlijevajući rezerviranom marinadom, dok se riba lako ne ljušti vilicom, 15 do 20 minuta.
Kao posljednje od ova dva posna jela petkom pripremili smo prženu tunu. Sastojci potrebni za ovaj ukusni recept su jedan i pol kilogram odrezaka od tune, začin Cajun, maslinovo ulje, maslac te sol po ukusu. Najprije začinite začinom Cajun i sačekajte da tuna upije začin. Zatim zagrijte ulje i maslac u velikoj tavi na jakoj vatri. Kad se ulje skoro dimi, stavite odreske tune u tavu. Pržite s jedne strane 3 do 4 minute ili dok ne pocrne. Okrenite odreske i pržite 3 do 4 minute ili do željene gotovosti.
Ova dva posna jela petkom vrlo su ukusna i jednostavna za napraviti te vaša obitelj neće ostati gladna.