Srdele imaju mnogo omega 3 masnih kiselina, željeza, kalcija, magnezija, kalija, cinka, svih vitamina B i jedna su od rijetkih namirnica koje sadrže koenzim-Q10. Upravo zbog svega toga isprobajte ih u pogačicama u samo pola sata pripreme.
Sastojci za pogaču od slanih srdela:
- jedan crveni krumpir
- 1 konzerva sardina, bez kostiju/kože
- 1/3 šalice nasjeckanog zelenog luka (1 mladi luk)
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 1/4 žličice soli + papar po ukusu
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 2 žličice maslinovog ulja
Priprema pogače od slanih srdela:
Oguljeni krumpir narežite na komade i kuhajte 10 minuta dok ne bude gotov. Zgnječite i stavite u veliku zdjelu. Nemojte dodavati maslac ili mlijeko. Srdele ocijedite, osušite i vilicom zgnječite u krumpir. Dodajte luk, peršin, sol i papar. Oblikujte četiri pljeskavice. Vrhove i dno nježno utisnite u mrvice. Zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri. Pirjajte oko 5 minuta, okrećući jednom.