Vruća, mirisna, bogata i hrskava. Njezino veličanstvo - Pizza. Tko ne voli taj brzi obrok koji obožavaju milijuni ljudi diljem svijeta? Zašto ne biste za promjenu sami pripremili to jelo umjesto da naručite dostavu? Projurite hladnjakom i odaberite nadjev koji volite. Eto, sve je spremno i možete početi. Nemate kvasac? Ne očajavajte. Tijesto možete napraviti brzo i jednostavno bez kvasca, dovoljan je prašak za pecivo. Ne vjerujete? Probajte uz naš recept.
Za pizzu s praškom za pecivo potrebno vam je:
- 350 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2,5 dl tople vode
- 1 mala žličica soli
- 0,5 dl ulja
Brašno stavite u širu posudu, dodajte sol i prosijani prašak za pecivo. Sve lagano promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede i možete se baciti na posao pravljenja pizze s praškom za pecivo. Pomiješajte vodu i ulje i postepeno dodajite brašnu. Lagano miješajte vilicom dok ne potrošite sve sastojke. Ruku namočite u oštro brašno i lagano mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu, pomalo ljepljivu. Tepsiju obložite masnim papirom koji ste lagano nauljili. Tijesto za pizzu s praškom za pecivo lagano razvaljajte, prebacite u tepsiju i rastežite ga rukama do željene veličine. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev prema ukusu i sastojcima koje imate kod kuće. U manjoj zdjelici napravite umak.
Umak od rajčice: dodajte 1 žlicu ulja i malu žličicu origana (prema ukusu može i više origana). Dobro promiješajte i time premažite tijesto. Komad sira naribajte na ribež za jabuke i posipajte preko umaka. Ako imate sir u listićima, narežite na manje kockice i posipajte po umaku ili ih jednostavno slažite jedan do drugoga. Zatim redajte ostale sastojke tako da prekrijete cijelo tijesto. Ukoliko nemate dovoljno sastojaka, možete pola tijesta prekriti mesnatim sastojcima, a pola rajčicom, lukom ili miješanim povrćem. Možete staviti i jaje na oko. Pustite mašti na volju i svi će biti zadovoljni. Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 do 15 minuta, ovisno o debljini nadjeva. U slast!