Pire od graška možete koristiti kao prilog, umak ili čak namaz. Za pripremu pirea od graška možete koristiti svježi ili smrznuti grašak.
Sastojci potrebni za pripremu pirea od graška :
- 2 žlice maslinovog ulja
- 400 g graška
- 1 luk, nasjeckani
- 1 češanj češnjaka
- 60 ml temeljca (pilećeg)
- nasjeckani peršin
- 30 g maslaca
- žlica soka od limuna
- sol, papar
- par listova mente, natrganih
Postupak pravljenja pirea od graška:
U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje dok se ne zagrije. Dodajte grašak, luk ili i češnjak i kuhajte dok malo ne omekša, 1 do 2 minute za svježi grašak ili 4 do 5 minuta za smrznuti.
Dodajte pileći temeljac i kuhajte dok grašak ne omekša, 2 do 3 minute. Maknite s vatre i dodajte sjeckani peršin.
Grašak stavite u posudu počnite miksati/blendati, dodajte maslac, nastavite miksati/blendati i dodajte sok od limuna, papar i sol.
Kad vam je pire od graška dovoljno mekan, servirajte ga u posudu s listićima mente na vrhu. Dobar tek!