Ovaj klasični recept za pečeni svinjski but u komadu s puno ukusnih čvaraka izvrstan je za nedjeljni ručak s obitelji.
Sastojci za pečeni svinjski but u komadu:
- 1 kg svinjskog buta
- 2 češnja češnjaka, narezana na tanke ploške
- ružmarin
- 3 lovorova lista
- 1 glavica luka
- 1 veća mrkva
- 1 jabuka, oguljena, narezana na četvrtine
- 1 žlica ulja
Upute za pečeni svinjski but u komadu:
Posolite svinjski but u komadu 2 sata prije kuhanja i ostavite je nepokrivenu u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 230C. Okrenite svinjsku koru prema dolje i malim nožem napravite oko 6 dubokih rezova duž mesa. U svaki zarez ubodite komadić češnjaka, komadić ružmarina i lovor i okrenite svinjetinu na pravi način prema gore. Ako niste ranije posolili svinjetinu, sada posolite kožu.
Pomiješajte mrkvu, luk i jabuku i raspršite po sredini plitkog pleha za pečenje kako biste napravili podlogu za svinjetinu. Svinjski but u komadu stavite na povrće i natrljajte kožu uljem. Stavite svinjetinu u pećnicu i ostavite 15 minuta, a zatim smanjite vatru na 180 stupnjeva Celzijusa i nastavite peći 1 sat i 30 minuta. Ako nakon tog vremena nema pucketanja, ponovno pojačajte toplinu i provjeravajte svakih 5 minuta dok koža ne popuca.
Izvadite svinjetinu iz pleha za pečenje na dasku da se odmori i odlijte sve osim oko 2 žlice masti s pladnja. Pečeni svinjski but narežite na ploške nazubljenim nožem i poslužite s omiljenim povrćem i umakom prema želji.